Karriär

Här kan it-proffsen trimma formen

IT-proffs ska kunna trimma formen under lågkonjunkturen. Foto: Colourbox
IT-proffs ska kunna trimma formen under lågkonjunkturen. Foto: Colourbox
Jaber Sain
Jaber Sain

Inte ett sådant kompetenstapp till! När det vänder ska it-specialisterna finnas kvar. Det tycker ett it-utbildningsföretag och erbjuder sparkade it-proffs vidareutbildning.

Publicerad

I veckan lanserade it-utbildningsföretaget Cornerstone en sajt för arbetslösa it-specialister. Där kan de för en bråkdel – en tiondel – av det ordinarie priset skaffa sig vidareutbildning och vara vältrimmade när det vänder.

Inom it-branschen vill man ha erfarna specialister med hög kompetens. Oj, vad det har ropats efter sådana under högkonjunkturen, bristen på kompetens hämmar tillväxten, osv. Och nu plums igen.

När it-bubblan sprack förra gången gick it-folket till annan verksamhet och fanns inte längre när det vände. Det är detta Cornerstone vill medverka till att slippa denna gång.

– Vi vill inte att de försvinner till andra branscher, utan att de är anställningsbara och produktiva från dag ett. Det gynnar både individen och branschen i längden, oss också, förstås. Det säger Jaber Zain, vd på Cornerstone, som förklaring till varför företaget gör en förlustaffär. Mindre vinst nu, mot att slippa säga upp en enda medarbetare.

– När man driver ett företag har man ett samhällsansvar. Om fler resonerade så skulle allt se annorlunda ut, men tyvärr styrs många företag av här och nu, säger Jaber Zain.

Det är det oegennyttiga motivet. Det affärsstrategiska är att saknas det en massa it-folk när allt drar i gång igen så har Cornerstone inga kunder till sina kurser.

Hur vet nu de arbetslösa vad de ska välja för kurser?

– Det är inte nybörjarkurser det handlar om, dem vi vänder oss till är ofta redan specialister i något, så de vet själva vad de behöver för sin kompetensutveckling, säger Jaber Zain.

– De hittar en kurs i något de hade behövt vidareutveckla för att bli bredare även om de inte hade blivit av med jobbet.

Företaget vänder sig i första hand till dem som nyligen har blivit av med jobbet, gränsen går ungefär vid två år.

– Pluggade man för tio år sedan har man inte de förkunskaperna som krävs, säger Jaber Zain.

Intresset för it-utbildning sjönk kraftigt efter förra kraschen, och det lär det göra nu också. Folk är rädda för att satsa fel.

– Fast det är ett annat problem, anser Jaber Zain.

– Det finns ingen bra koppling mellan utbildningen på högskolan och vad marknaden efterfrågar för kompetens.

Att få näringslivet och regeringen att få upp ögonen för risken att it-kompetens åter försvinner är det akuta problemet just nu, enligt Jaber Zain.

– Regeringen spenderar våra skattemedel på fel saker som inte ger resultat, som på coacher. Det krävs satsningar som är resultatfokuserade som vårt initiativ utöver ett långsiktigt arbete för att högskolan ska marknadsanpassas.