Karriär

Har du det som krävs för att bli astronaut?

De 17 utvalda astronauterna. Foto: ESA/P. Sebirot
Sophie Adenot. Foto: ESA/P. Sebirot
Pablo Álvarez Fernández. Foto: ESA/P. Sebirot
Rosemary Coogan. Foto: ESA/P. Sebirot
Raphaël Liégeois. Foto: ESA/P. Sebirot
Marco Sieber. Foto: ESA/P. Sebirot

Helikopterpilot inom militären, akutläkare och forskare vid Max Planck-sällskapet. Den europeiska rymdorganisationen presenterade nyligen sina nya astronauter. Hade du kvalat in på astronaututbildningen med dina meriter?

Publicerad

För första gången sedan 2008 har den europeiska rymdorganisationen (Esa) utsett nya astronauter. Bland de utvalda finns fem ”karriär-astronauter”, elva reserver och den första astronauten hittills med ett fysiskt handikapp. Bland reserverna återfinns den svenska testpiloten Marcus Wandt.

De fem karriär-astronauterna kommer nu genomgå ett första träningsblock på 12 månader. Efter det följer skräddarsydda träningsprogram beroende på vilka uppdrag de väljs ut till.

Över 22 500 personer ansökte till astronautprogrammet och för att bli utvald behövde du ha rätt erfarenheter och klara intervjuer och psykologiska tester. 

Här är de fem utvalda karriär-astronauternas akademiska och yrkesmässiga bakgrund. 

Examen från MIT och helikopterpilot inom militären 

Sophie Adenot är från Bourgogne i Frankrike och studerade vid universitetet Isae Supaero i Toulouse. Efter att ha specialiserat sig inom rymdfarkost och flygplansdynamik färdigställde hon sin civilingenjörsexamen vid Massachusetts institute of technology (MIT) i USA. 

Efter sin examen jobbade Sophie Adenot ett år vid Airbus i Frankrike med cockpitdesign för helikoptrar. Det ledde henne vidare till den franska militären där hon utbildade sig till helikopterpilot. 

Efter flera år som aktiv pilot, både inom militären och som testpilot, har Sophie Adenot över 3 000 flygtimmar med 22 olika helikoptertyper. Hon ser på rollen som astronaut som en del av något större. 

– Rollen som astronaut är en del av ett stort mänskligt äventyr som samlar tusentals människor. Jag tror att astronautens roll är att utforska vad som händer i det okända och ta med sig nya perspektiv och teknologier tillbaka, säger hon i ett videoklipp publicerat av Esa. 

Sophie Adenot. Foto: ESA/P. Sebirot

Ingenjör med erfarenhet från rymdprojekt 

Pablo Álvarez Fernández från Spanien har en kandidatexamen i flygteknik från universitetet i León. Efter det tog han en master i flyg- och rymdteknik vid det tekniska universitetet i Warszawa. Utöver sitt modersmål spanska talar han även engelska, polska och franska flytande. 

Efter sin examen arbetade Pablo Álvarez Fernández som byggnadsingenjör för bland annat för bolagen Airbus och Safran i Spanien, Storbritannien och i Frankrike. Mellan 2017 och 2020 deltog han i arbetet med en Mars-rover som kallas ExoMars som utvecklas av Esa.

Pablo Álvarez Fernández. Foto: ESA/P. Sebirot

Dubbelexamen och sjökadett  

Rosemary Coogan från Nordirland har två masterexamina från universitetet i Durham i England. Den första i fysik från 2013 och den andra i astronomi från 2015. Rosemary Coogan fortsatte inom akademin och fick 2019 en doktorsexamen. 

Rosemary Coogan har också varit sjökadett från en ung ålder och spenderat mycket tid på diverse träningsfartyg och landbaser. Hon har även arbetat med maskininlärning för robotsensorer.

2019 påbörjade Rosemary Coogan en postdoktorstjänst vid Max Planck-sällskapet i München för att studera galaxevolution. Efter att ha avslutat sin tjänst i Tyskland 2022 började hon arbeta vid den franska rymdorganisationen Cnes i Paris som forskare inom rymdvetenskap. 

Rosemary Coogan. Foto: ESA/P. Sebirot

Ballongflygare med doktorsexamen 

Raphaël Liégeois är från Belgien och studerade medicinteknik vid universitetet i Liège från 2005 till 2011. Via ett utbytesprogram fick han även en master i grundläggande fysik från École Centrale i Paris. Under studierna i Paris deltog Raphaël Liégeois vid en parabolisk flygning – en kontrollerad dykning med ett flygplan för att simulera tyngdlöshet – för att genomföra ett fysikexperiment. 

Raphaël Liégeois fortsatte sin akademiska bana och har doktorerat i neurovetenskap – han utvecklade under sin forskning matematiska modeller av hjärnan. Efter sin doktorsexamen har han arbetat som postdoktor i Singapore och Lausanne samt varit gästforskare vid Stanford i USA. 

Utöver det akademiska är Raphaël Liégeois certifierad för att flyga varmluftsballonger, gasballonger och glidflygplan. 

Raphaël Liégeois. Foto: ESA/P. Sebirot

Fallskärmsjägare med läkarexamen 

Den sista karriär-astronauten är Marco Sieber från Schweiz. 2009 gick han med i den schweiziska armén för att utbilda sig till fallskärmsjägare och uppnådde senare graden sergeant. Marco Sieber är utbildad läkare och är specialist inom akut- och räddningsmedicin. 

Marco Sieber har också flygcertifikat och har arbetat som akutläkare vid helikopterutryckningar. Han gillade rymden redan som liten men tänkte först inte på barndomsdrömmen om att bli astronaut när han valde karriär. 

– Jag glömde lite bort den drömmen. Sen insåg jag att det faktiskt är möjligt att bli en astronaut som europeisk medborgare. Det är en kombination av så många tekniska saker som jag verkligen gillar, säger han i ett videoklipp publicerat av Esa. 

Marco Sieber. Foto: ESA/P. Sebirot

Till rymdstationen och vidare

Den första para-astronauten, brittiske John McFall, fick efter en motorcykelolycka amputera sitt högra ben vid 19 års ålder. Efter att ha tävlat i Paralympics och utbildat sig till läkare ska han nu hjälpa Esa med att förbättra möjligheterna för personer med fysiska handikapp att ta sig till och vara verksamma i rymden.

Utöver de fem karriär-astronauterna har Esa alltså utsett fler personer som reserver för eventuella uppdrag. Om tillfället ges och rätt flygning är aktuell kommer träningen för reserverna att påbörjas.

– Det här är en extraordinär tid för mänsklig rymdfart och för Europa. Efter en lyckad uppskjutning av Artemis 1 med Esas europeiska servicemodul som hjälper till att ta Orion till månen så ligger vi i framkanten av mänskliga rymdutforskningar. Vi är glada över att ha denna grupp extremt begåvande personer och att fortsätta europeisk forskning för uppdrag på den internationella rymdstationen och vidare, säger David Parker som är chef för mänsklig och robotisk rymdfärd vid Esa i ett pressmeddelande.