Här är företagen som lockar flest unga ingenjörer

2019-08-20 08:00  
Ett av Googles datacenter.Foto: ED/RM/GOOGLE

Många techbolag finns bland företagen där studenter helst skulle vilja jobba. Mest attraktivt är att få ett passerkort till Google.

Academic Work har i sin årliga undersökning Young Professional Attraction Index, YPAI, låtit studenter och akademiker ranka företag efter rykte, framgång och om de kan tänka sig att jobba där.

Liksom i förra årets undersökning finns stora it- och teknikbolag som Microsoft och Apple med på de ungas önskelista. Mest populärt är dock Google som toppar listan för femte året i rad.

− De främsta anledningarna till att vi har lyckats bygga en så stark kultur är att vi från första början insett att rekrytering är bland det viktigaste vi gör och investerar mycket tid och resurser i detta, säger Martin Eriksson, Staffing Business Partner på Google, i ett pressmeddelande.

Läs mer: Så klarar du konkurrensen från yngre i jobbsökandet

Bland studenterna står också svenska företag högt i kurs. Ikea, Spotify och Volvo behåller exempelvis sina placeringar från 2018 års undersökning. I år finns också fordonstillverkaren Scania med på en tionde plats.

Årets svenska raket bedöms dock vara livsmedelsföretaget Oatly som klättrat till elfte plats.

Cirka 7000 unga i början av karriären har medverkat i undersökningen som görs i samarbete med Kantar Sifo.

Tio i topp-listan över mest attraktiva arbetsgivare:

1. Google

2. Ikea

3. Spotify

4. Microsoft

5. Apple

6. Tesla

7. Nasa

8. Volvo Group

9. Volvo Car

10. Scania

Företag som Dice, Ica och Tetra Pak fick i år lämna tio i topp-listan.

Charlotte Delaryd

Mer om: Google Ikea

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt