Karriär

Gambro-chefen: Jag vill stötta mina anställdas utveckling

”Det som driver mig är att inte bli uttråkad”, säger Kristina Hansson, gruppchef för Clinical Affairs. Foto: Pontus Tideman
”Det som driver mig är att inte bli uttråkad”, säger Kristina Hansson, gruppchef för Clinical Affairs. Foto: Pontus Tideman

Kristina Hansson stimuleras av chefs­jobbet. Men fler arbetsuppgifter gör det också svårare att fokusera på arbetsgruppen. <br/>– Jag har känt mig otillräcklig ibland, säger hon.

Publicerad

Kristina Hansson jobbar som gruppchef för Clinical Affairs på Gambro i Lund som bland annat tillverkar dialysapparater. Hon säger att hon inte haft som mål att bli chef utan blev tillfrågad och tog chansen. Men hon har ett behov av att ha något att sträva mot.

– Den yngre generationen har kanske mer självförtroende än vad vi generellt sett har i min generation. Det som driver mig är att inte bli uttråkad och skulle jag bli det försöker jag hitta något som utvecklar mig. Det kan både vara att bli högre chef eller hitta nya arbetsuppgifter. Men det här jobbet är så varierande att jag inte blir uttråkad.

På Gambro har hon jobbat i åtta år och det var för sex år sedan som hon blev tillfrågad om chefsjobbet.

– Det saknades en lokal chef för gruppen i Lund och jag kände att det här kan jag fixa. Självklart var det smickrande att få frågan. Man känner sig ju sedd då. Emellanåt kan jag fundera på vad jag har gett mig in i, men det tror jag att alla chefer gör.

I hennes grupp jobbar de med kliniska studier och ger medicinsk input till Gambros många olika projekt. Sedan hon blev chef har dock arbetsuppgifterna ökat – mycket med uppgifter som inte har med gruppens arbete att göra. Det har påverkat arbetet som gruppchef.

– Jag har känt mig otillräcklig ibland. Särskilt för dem som jobbar med kliniska studier. På senare tid har jag tyvärr inte haft möjligheten att engagera mig tillräckligt mycket i pågående studier och inte heller sätta mig in i det på djupet.

Hon önskar att det fanns mer tid att utveckla sitt ledarskap.

– Ibland tänker jag, men vilka arbetsuppgifter ska bort när nya kommer in? Svaret är att inget ska bort och då blir det att jag jobbar mer och mer. Jag skulle vilja stötta mina anställda bättre i hur de kan utvecklas. När vi har utvecklingssamtal säger de att det fungerar bra, så kanske är det en sorts prestationsångest jag har, att jag borde göra mer. Det är inte helt ovanligt bland chefer, tror jag.

Hon är nöjd med balansen mellan privatliv och arbete.

– Nu har jag stora barn som flugit ut och då finns risken att jobbet tar över. Man måste känna efter när det är rätt och fel att prioritera jobb före privatliv. Världen snurrar ju trots att Kristina Hansson inte är på jobbet. Tro det eller ej, säger hon och skrattar.

Kristina Hansson

Arbetar som gruppchef för Clinical Affairs på Gambro i Lund.

Utbildad kemist vid Lunds universitet.

Har tidigare arbetat med kliniska prövningar på Astra Zeneca.