Frågorna som kan hjälpa dig att vårstäda karriären

2019-05-05 07:02  
Foto: Caia Image/Seth Wenig/AP/TT

Har du fastnat i en röra och inte längre ser vad som ger dig glädje i jobbet? Då kan det vara dags att systematiskt städa karriären, med städgurun Marie Kondos metod som inspiration.

Ingen har väl missat den japanska städentusiasten Marie Kondo och hennes tips för att rensa bort prylar och kläder som inte längre ger glädje, eller sparks joy som hon själv uttrycker det. Samma metod kan användas för att städa i karriären, menar karriärrådgivaren Adunola Adeshola i en artikel i Forbes.

Här är några frågor du kan ställa dig för att få tillbaka gnistan på jobbet:

Ger jobbet dig glädje?

Den här ultimata Marie Kondo-frågan är självklar när du funderar över ditt jobb. Om din nuvarande roll inte får arbetsglädjen att spritta behöver du fundera på vad som gör det. Vilka projekt är roligast? När är du som mest tillfreds på jobbet? Vilka gillar du att arbeta med? Vad är det som lockar när du jämför med andra människors jobb?

Är du en expert på det du gillar?

Även om din nuvarande roll har begränsningar så försök att identifiera de arbetsuppgifter du tycker om, och var aktiv för att bli ännu bättre. Prata med chefen om vad du brinner för och börja positionera dig som en expert på området. Det ger dig dessutom en möjlighet att visa en framtida arbetsgivare att du har det som krävs för det jobb du vill ha.

Läs mer: Dagsljus viktigt för din prestation på jobbet

Vad skulle du vilja göra mindre av?

Den här frågan brukar vara enkel att besvara, men specificera tydligt vad du skulle vilja göra mindre av på jobbet. Ägnar du dig exempelvis åt analyser när du hellre vill jobba strategiskt? Kanske kan du delegera arbetsuppgifter till kollegor som kanske gillar att göra dem. Kan du inte delegera så försök att få uppgifterna snabbt överstökade så du kan ägna dig åt andra projekt.

Hur ser tidslinjen ut för ditt nästa karriärsteg?

En del av karriärstädningen för att få glädje och insikt, är att veta vad som blir nästa steg. Kanske vill du börja på ett annat företag eller byta bransch, men när ska detta ske? Menar du allvar med ett karriärbyte måste det finnas en plan och datum. En ny anställning tar tid och du måste samtidigt fortsätta ditt nuvarande jobb. En karriärstädning är då ett sätt att bättre ta vara på dagarna.

Charlotte Delaryd

Mer om: Karriärtips

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt