Karriär

Fem tecken på att du bör slå ner på takten i julruschen

Foto: Richard B. Levine
Foto: Richard B. Levine

Att hinna få allt klart i jultider är en utmaning. Men genom att bromsa takten kan du faktiskt få mer gjort.

Publicerad

Julperioden kan kräva extra uppmärksamhet och förväntningar både på jobbet och fritiden, och därför har många svårt att ta pauser mellan olika uppgifter. Men du skulle få mer gjort om du tillät dig att minska tempot, menar karriärcoachen Kourtney Whitehead i en artikel i Forbes.

Enligt produktivitetsexperten Robert Pozen vid MIT behövs pauser läggas in efter 75 till 90 minuters arbete för att låta hjärnan skifta från inlärning och fokus till konsolidering.

Här är fem varningssignaler att du har nått en punkt där en inbromsning av takten faktiskt skulle göra dig mer produktiv:

Du läser mejl mer än en gång

Det är bra att skanna e-posten för brådskande problem, men om du först läser ett mejl när du är på språng och sedan en andra gång när du kommer tillbaka till skrivbordet, är det ett slöseri med hjärnkraft. Om du tar fler pauser, och inte är frenetiskt upptagen hela tiden, har du möjlighet att se att beteendet inte är funktionellt. Var därför medveten om när, och varför, du läser e-post.

Du är dåligt förberedd på möten

Att röra sig mellan olika saker utan tid emellan, gör att du blir oförberedd att fokusera på uppgifter och prioritera din tid. Att vara effektiv på ett möte kräver förberedelser och tid. Du bör ha ett mål med varje möte, vilket blir omöjligt att uppnå om du knappt vet vilket möte du är på väg till när påminnelsen dyker upp i kalendern. Om du vet vad du vill uppnå slipper du extra arbete senare.

Du saknar energi

Är du trött och orolig redan när du vaknar på morgonen? Eller skjuter du upp projekt som kräver kreativitet och analys? Det här kan vara hjärnans sätt att berätta att energidepåerna är förbrukade. Tid är en dyrbar vara, men den är praktiskt taget värdelös utan energi. Att ta dig tid för saker som återställer din energi kräver att du prioriterar en långsammare takt som ger plats för sömn, raster, ledig tid och återhämtning.

Dina relationer blir lidande

Om du är överlastad med jobb eller ärenden så vill du kanske bara vila när du är hemma. Det kan medföra att du saknar tålamod eller zoomar ut. Om du inte har mycket mental kapacitet kvar på kvällarna är det ett tecken på att du springer för snabbt under dagen. På lång sikt kommer försummelse av ditt personliga liv oundvikligen att påverka din arbetsproduktivitet när du måste ordna problem hemma.

Dina tankar rusar när du ska sova

Det är naturligt att då och då ha tankar som hindrar dig från att somna. Vad du bör vara uppmärksam på är om du har det här problemet nästan varje natt, och kanske håller dig vaken med jobb eller tv-tittande tills du är helt utmattad. Då har du lärt kroppen att driva bort det naturliga behovet av vila. Börja bromsa takten under dagen genom att lägga in pauser i kalendern för planering eller återhämtning.