Karriär

Ergonomen: Se upp för ont i nacken vid distansjobb – ”Kan bli allvarligt”

Foto: Lee Edwards
Foto: Lee Edwards
Foto: Paul Bradbury
Foto: Paul Bradbury
Stefan Oliv, ergonom och forskare vid Sahlgrenska akademin. Foto: Privat
Stefan Oliv, ergonom och forskare vid Sahlgrenska akademin. Foto: Privat

Har du fel ergonomisk arbetsställning när du jobbar? Gör stress att pauser och promenader inte hinns med? Då kan det vara läge att vidta åtgärder för att undvika belastningsskador.

Publicerad

I många bostäder har nu smakfull inredning fått ge vika för höj- och sänkbara bord, kontorsstolar, datorskärmar och tangentbord. I andra hem kan miljön vara svårare att anpassa och arbetet sker från soffan med en laptop i knät.

Lösningarna för hemmakontoret ser olika ut, och att jobba i olämpliga stillasittande arbetsställningar kan fungera under en kort period. Men i takt med att distansarbetet blir långvarigt ökar risken för belastningsskador, som kan vara svåra att bli av med.

– Det är en ny situation och jag tror att det är ganska många som kommer att få olika besvär. Det finns tecken på det redan nu visar en del undersökningar, säger ergonomen och forskaren Stefan Oliv vid Sahlgrenska akademin.

Vanliga problem som kan uppstå i samband med stillasittande arbetsställningar och skärmarbete är smärttillstånd i muskler, men också huvudvärk, ögontrötthet och inte minst nackproblem – något som Stefan Oliv själv har forskat om. Stefan Oliv har i princip doktorerat på ont i nacken – han skrev sin doktorsavhandling om nackproblem i samband med arbetslivet.

– Vi vet absolut att det innebär risker för problem om nacken hamnar i en framskjuten eller framåtböjd position, som det lätt blir när man jobbar med datorarbete generellt. Men risken är ännu större när man inte har en fungerande arbetsplats och man sitter med en laptop.

Mindre möjligheter till paus

För många hemmajobbare har även de naturliga pauserna minskat.

– Även om man sitter och jobbar ganska bra hemma finns kanske inte samma möjligheter till pauser nu. Man går inte iväg till möten, fikar och pratar med kollegor utan man sitter framför datorn i samma position.

Att kunna jonglera allt som distansarbete för med sig kan också resultera i ökad stress, som riskerar att driva på problemen ytterligare genom sämre sömn och ännu färre pauser för återhämtning.

– Är man stressad tar man mindre pauser och då behålls spänningen i musklerna under längre tid och eftersom man är stressad är det svårt att slappna av. Det blir lätt ett långvarigt spänningstillstånd och till slut kan det vara arbetshindrande. Man har svårt att koncentrera sig på jobbet för att smärtan stör. Det kan bli allvarligt.

Även om Stefan Oliv befarar att stress- och värkproblematik kommer att öka framöver, tror han att en mognad i samband med distansarbete kommer att infinna sig och resultera i fungerande lösningar. Han betonar dock att arbetsgivaren har det främsta ansvaret för arbetsmiljön hemma.

– Arbetsgivarens ansvar tycker jag kommer fram lite dåligt. Kravet man ska ställa på arbetsmiljö och sin arbetsgivare är detsamma oavsett om man har ett kontor att gå till eller jobbar hemma. Och det är en individuell anpassning man ska eftersträva, säger Stefan Oliv.

Stefan Olivs ergonomiska tips för hemmakontoret

Ljus och belysning. På ett kontor är belysning och fönster oftast anpassade efter arbetet. Så är det inte i hemmet. Tänk på var du sitter i ett rum för att undvika bländande fönsterljus och reflexer i skärm eller ögon. Se till att ha rätt synhjälpmedel för att undvika torra, trötta ögon och huvudvärk. Terminalglasögonen från kontoret, som ofta är avsedda för separat bildskärm och tangentbord, kanske inte passar till en bärbar dator med andra avstånd.

Sitt rätt. Stolen ska kunna anpassas efter höjd på arbetsbordet. Armarna ska ligga avslappnade på bordytan för att få stöd. Finns inte ett höj- och sänkbart skrivbord kan man lägga något under bordsbenen så att armarna får rätt stöd av bordytan.

Hjälp nacken. Nacken ska vara neutral, rak och du ska kunna se texten på skärmen rakt framifrån. Med en laptop är det omöjligt att både ha raka avslappnade armar och samtidigt kunna läsa text på skärmen utan att böja nacken. Ett separat tangentbord och skärm är det bästa. Böcker under en laptop i kombination med ett separat tangentbord är bättre än ingenting.

Pauser och rörelse. Det är lätt att den fysiska aktiviteten blir mindre när promenader till buss och jobb uteblir. Stillasittande ökar risken för belastningsskador. Försök att få till en promenad eller rör på dig i den mängd som minst motsvarar det du gjorde tidigare. Ta regelbundna pauser, särskilt om du är stressad. Då får musklerna en chans att återhämta sig. Sträck ut ryggen, stretcha, rör på axlarna och titta ut genom fönstret för att vila ögonen.

Växla arbetsplats. Sitter du i samma ställning spänner sig samma muskler hela tiden. Har du ingen anpassad arbetsplats på hemmakontoret så är det bättre att sitta en stund vid matbordet för att sedan sitta i soffan. Även om inget av dessa alternativ är bra är det bättre att växla än att sitta i samma dåliga arbetsställning hela tiden.