Strategierna som ger kraft under långvarigt distansarbete

2020-08-19 15:00  
Det finns knep för att underlätta att arbeta hemifrån. Foto: Free-Photos/Pixabay

Positivt för en del − påfrestande för andra. Distansarbete upplevs olika, men känns situationen motig finns sätt att få både jobb och privatliv att flyta på bättre. Här är sex saker att tänka på

Att jobba hemifrån sågs kanske av många som en tillfällig lösning under våren, men som nu blivit en mer långsiktig arbetssituation. Psykoterapeuten och författaren Amy Morin ger i Business Insider några tips för att vara bättre mentalt och känslomässigt förberedd:

1. Skapa en hälsosam arbetsplats

För att både kunna jobba och samtidigt behålla hälsan krävs en fungerande arbetsplats, exempelvis en egen vrå med skrivbord eller, om möjligt, ett eget rum med bra belysning. Det viktigaste är att skapa en miljö som främjar både humör och produktivitet. Tänk också på din hållning för att förhindra ryggproblem.

2. Balans arbete och fritid

Mycket pågår i ett hem och det gäller att kunna balansera jobb och övrigt liv. Det kan handla om att undvika e-post på kvällen eller stuva undan din bärbara dator och jobbpapper för att kunna koppla av. Experimentera och hitta dina egna strategier för att både kunna jobba produktivt och vara ledig.

Läs mer: Augusti − en bra tid för förändring

3. Sätt ord på känslor

Känner du dig uttråkad, orolig eller ensam? Får känslorna dig att skjuta upp saker, hänga mer på sociala medier eller småäta onyttigheter? Bli medveten om känslorna och sätt ord på dem. Det gör att du kan hantera dem bättre och därmed undvika att tillföra ytterligare problem i ditt liv.

4. Egna riktlinjer

Liksom företag kan ha en policy kan du också ha riktlinjer för att få jobbet hemma att fungera. Tänk efter vad du behöver för att få struktur − oavsett om det handlar om hur du klär dig, reglerar din arbetstid eller något annat som hjälper dig att trivas och vara produktiv.

5. Se fördelarna

Även om du inte uppskattar att arbeta hemifrån kan det finnas fördelar. Det gäller att försöka se dessa möjligheter.

Läs mer: Mötesmissarna som kan underminera ledarskapet

6. Förbered dig på hinder

Du kanske gillar att jobba hemifrån men det kommer ändå att finnas hinder i form av tekniska problem, skrikande barn eller kanske ett oväntat besök under ett viktigt möte. Förbered hur du kan hantera utmanande situationer. Försök att vara flexibel och tänk på att många har förståelse för att allt inte fungerar optimalt.

Charlotte Delaryd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt