Karriär

”En bra chef leder alla åt samma mål”

Eliza Kücükaslan med sitt team i Ghana.
Eliza Kücükaslan. Foto: Anna Rut Fridholm

Tid för medarbetarna är det viktigaste för att bli en bra chef. Det säger civilingenjören Eliza Kücükaslan som toppar listan över framtidens kvinnliga ledare.

Publicerad

Eliza Kücükaslan står just nu mellan två jobb. För en vecka sedan slutade hon på Milvik där hon har varit landschef för Ghana sedan 2011 och suttit i globala ledningsgruppen. Hon har basat över cirka 150 personer som sålt liv-, olycksfalls- och sjukförsäkringar i Ghana distribuerade via mobiltelefoner under namnet Bima.

Eliza Kücükaslan ser sig som både resultatinriktad och värderingsdriven - något hon tror är nyckeln till att vara en bra chef, och starkt bidragande till att hon toppar organisationen Ledarnas lista över Sveriges framtida kvinnliga ledare 2014. I motiveringen står bland annat att hon har både stark vilja och välvilja. Det tycker hon fångar henne perfekt.

När hon började jobba i Ghana var det viktigt för henne att visa att hon också är intresserad av landets välfärd. Att bidra till en positiv samhällsutveckling genom affärer. På tre år har bolaget under hennes ledning försäkrat nästan 1,5 miljon människor i Ghana.

I Ghana lärde hon sig namnen på alla medarbetarna i början, vilket de inte varit vana med, och hon har också engagerat sig i det dagliga arbetet.

-Jag har följt våra säljare, lyssnat på dem ute på fältet, och sett dem agera och interagera.

Det svåraste med att vara en bra chef tycker hon är att få tiden att räcka till.

-Att vara strategiskt operativ, hinna med administration och ändå inte tumma på det viktigaste - att alltid sätta medarbetarna främst.

Hur får vi fler kvinnliga ledare?

-Jag tror jättemycket på att uppmärksamma de kvinnor som finns, de goda exemplen. I debatten har det pratats länge om att det behövs fler kvinnor på ledande positioner, nu är det dags att ta det ett steg längre och få in det i praktiken, prata konkret om hur och visa handling.

Hon har tre tips för att bli en bra chef:

* Identifiera dina styrkor och svagheter.

* Delegera och sätt ihop ett bra team utifrån mångfald - hitta de som bäst kompletterar varandra. Tro inte att du ska vara bäst på allt och göra allt bara för att du är chef.

* Sätt alltid medarbetarna främst. Det är teamwork hela vägen. En duktig chef är den som kan leda alla mot samma mål.

Den som inte är chef i dag, men som siktar på det, ska satsa på att utveckla sina ledarskapsförmågor och vara resultatinriktad.

-Var engagerad både strategiskt och operativt, du behöver förstå båda delarna av verksamheten. Med operativt menar jag att du måste förstå affären - du måste förstå kunden.

Vad betyder din bakgrund som civilingenjör för att du har blivit en bra chef?

-Det har betytt jättemycket. Jag läste industriell ekonomi, en utbildning som rustar dig för att bli en duktig projektledare. Jag är lösningsorienterad och det kommer delvis från min utbildning och är ett stort plus i uppstartsbolag.

-Jag verkar inte kunna se några hinder säger mina medarbetare, det finns alltid sätt att lösa problemen.

Vad ska du göra nu när du lämnat ditt jobb på Milvik?

-Efter tre år i Afrika har jag på nära håll sett de stora affärsmöjligheterna där och jag kommer att fortsätta att bygga och driva bolag i Afrika, men det är inte helt bestämt i vilken form ännu.

Framtidens kvinnliga ledare

"Hon personifierar framtidens ledarskap. Med stark vilja och ännu starkare välvilja bygger hon ett företag med värdegrunden som kompass. Hon sprider också sitt ledarskap i ett land där människor är ovana vid att chefen ens vet vad de heter. Som vd för Milvik i Ghana inspirerar hon som ledare."

Totalt inkom 335 nomineringar till listan över Framtidens kvinnliga ledare 2014. Juryn, med ledamöter från bland annat Ledarna, har sedan vaskat fram listan på de 75 toppkandidaterna.

Namn: Eliza Kücükaslan.

Jobb: Tidigare landschef i Ghana för Milvik som under namnet Bima säljer liv-,olycksfalls- och sjukförsäkringar som distribueras via mobilnätet.

Ålder: 32.

Bor: Stockholm.

Karriär: Civilingenjör med inriktning mot industriell ekonomi från KTH år 2005. Konsult på två managementbolag med krishanterings- respektive hållbarhetsprofil.