Karriär

Digitaliseringen kräver nya kompetenser – men utbildningar saknas

Jobb som UX-designer, sökmotormarknadsförare och utvecklare inom frontend, Java och internet of Things är efterfrågade. Foto: IBL
Jobb som UX-designer, sökmotormarknadsförare och utvecklare inom frontend, Java och internet of Things är efterfrågade. Foto: IBL

Klassiska yrkesroller inom it efterfrågas i allt fler branscher. I Sverige saknas utbildningar för att täcka kompetensbehovet.

Publicerad Uppdaterad

Dags för nytt jobb? Här hittar du de hetaste ingenjörsjobben.

För att den digitala omställningen ska kunna ske på bred front krävs fler utbildningar som matchar behoven. Enligt Nackademins Arbetsmarknadsrapport 2018 eftersöks klassiska yrkesroller inom it i flera branscher, till exempel kommunikationsbranschen.

Yrken som UX-designer, sökmotormarknadsförare och utvecklare inom frontend, Java och internet of Things är efterfrågade i år.

– Digitaliseringen genererar snabbt nya kompetensbehov. Yrkeshögskolans absoluta styrka är att den snabba omsättningen från identifierade behov till pricksäkra utbildningslösningar och det är därför som Yh svarar mot många av de utmaningar och behov som finns inom matchning och kompetensförsörjning i Sverige idag, säger Martina Lindgren, marknadschef på Nackademin i ett pressmeddelande.

Martina Lindgren anser att det är viktigt att ha en dialog mellan yrkeshögskoleanordnare och arbetsgivare. På så sätt blir det tydligt vilka yrkesroller som arbetsmarknaden i framtiden efterfrågar.

Yrkesroller med stor efterfrågan 2018

Javautvecklare: Arbetsgivare som till exempel King, Eniro och Izettle uppger att de vill anställa i snitt 5-7 nyexaminerade javautvecklare på 3-5 års sikt.

Internet of things-utvecklare: Arbetsgivare som till exempel ATEA, Sopra Steria och Arrow uppger att de vill anställa i snitt 5-7 nyexaminerade IoT-utvecklare på 3-5 års sikt.

UX-designer: Arbetsgivare som till exempel Antrop, Softronic och Insurello uppger att de vill anställa i snitt 3-5 nyexaminerade UX-designers på 3-5 års sikt.