Karriär

Därför satsar Sandvik Coromant på flexibelt kontor

Från vänster till höger: Joakim Fagerudd (Sandvik Coromant), Kristofer Klerfalk (Base10), Katarina Taflin (Sandvik Coromant), Ulrik Eriksson (Sandvik Coromant), Jason Dainter (Base10) Foto: Pressbild
Från vänster till höger: Joakim Fagerudd (Sandvik Coromant), Kristofer Klerfalk (Base10), Katarina Taflin (Sandvik Coromant), Ulrik Eriksson (Sandvik Coromant), Jason Dainter (Base10) Foto: Pressbild

Efter pandemin ser industriföretaget Sandvik Coromant ett behov av att underlätta för fler att jobba på distans. Därför öppnar de nu ett litet kontor centralt i Uppsala.

Publicerad

Sandvik Coromants fabrik i Gimo, cirka 50 kilometer nordost om Uppsala, är en av regionens största privata arbetsplatser. Här jobbar cirka 1 300 anställda med att tillverka verktyg för skärande bearbetning och att utveckla bearbetningslösningar.

Nu flyttar industriföretaget in i Base10, ett co-working space i centrala Uppsala. Kontoret kommer att ha cirka 30 flexplatser med tillgång till mötesrum. 

– Det är ett historiskt kliv vi tar och det finns flera skäl till att det kokar ner till det här. En del är att vi ser ett ökat behov av flexplatser efter pandemin och vill göra det möjligt för anställda som inte behöver åka in till Gimo varje dag att kunna jobba mer på distans, berättar Joakim Fagerudd, platschef på Sandvik Coromant i Gimo.

Andra fördelar han lyfter fram är att det nya kontoret ger bättre förutsättningar för möten med Uppsala universitet och startup-bolag som finns i kontorskollektivet. Det kan också stärka det egna varumärket.

De får sitta på Uppsala-kontoret

Men vilka kommer då att kunna sitta på kontoret i Uppsala? Framför allt handlar det om tjänstemännen.  

– Operatörerna jobbar ju vid maskinerna och har därför svårt att jobba på distans. Men vi ser att exempelvis de med teknikertjänster skulle kunna ha projektmöten i Uppsala, eller att tjänstemän som har en sådan tjänst skulle kunna jobba en hel dag eller en del av sin arbetsdag i Uppsala.

Internt har informationen om det nya kontoret redan spridits och enligt Joakim Fagerudd har medarbetare snabbt velat boka kontorsplats och mötesrum. 

– Post-pandemin ser många på distansarbetet på nya sätt. Företag undersöker hur deras anställda kan jobba delvis på annan plats, hemma eller i andra kontorsutrymmen. Vi har följt samhällsutvecklingen i stort och har även fått förfrågningar från medarbetare. Att jobba hemifrån kan vara lite ensamt. Genom att öppna kontor i Uppsala kan vi komma åt det sociala. 

En möjlig konsekvens av att öppna kontoret kan också bli att kreativiteten och produktiviteten ökar.

– Ja, absolut. Att skapa en ny miljö kan ge nya intryck och nya känslor, samtidigt som vi kan minska resorna för anställda. Det innebär en viss mindre miljöpåverkan om någon som bor i Uppsala inte behöver åka in till Gimo varje dag. Vi tror på en positiv effekt att kunna jobba med sina kollegor, och samtidigt fördelar med att sitta i ett co-workingspace med start up-företag. Det blir en naturlig mötesplats som skulle kunna leda till nya samarbeten i framtiden.