Karriär
Chalmers märker minskat intresse
Anders Nordlund Foto: J-O Yxell
Flera svenska universitet har inslag av kärnteknik i sina utbildningar. Ett exempel är Chalmers. De märker dock av ett minskat studentintresse efter Tysklands beslut att lägga ned sina kärnkraftverk.
Redan 2008 inledde Chalmers ett samarbete med Eon Nordic för utbildning och forskning på energiområdet.
– Det handlar dels om att man kan läsa kärnteknik de två sista åren på sin civilingenjörsutbildning, dels att man kan läsa enskilda kurser med denna inriktning, säger Anders Nordlund, ansvarig för masterprogrammet i kärnteknik på Chalmers.
Varje hösttermin kan 17 studenter välja att läsa kärnteknik de två avslutande åren på sin utbildning. Till förra årets kursstart fick 12 studenter plats.
– Vi har märkt ett tydligt minskat intresse sedan Tyskland kom med beskedet om att lägga ned sina kärnkraftverk. Det är ganska naturligt då studenter ser minskade jobbmöjligheter, framför allt utomlands, säger Anders Nordlund.
Hur många av era studenter med inriktning kärnteknik får sedan jobb inom kärnkraftsbranschen?
– Vad gäller den första årskullen så fick alla snabbt jobb med kärnkraftsrelaterad teknik, till exempel på kärnkraftverk eller som konsulter. Överhuvudtaget är det ett stort sug efter ingenjörer.
Motsvarar era studieplatser industrins behov?
– Nej, framför allt saknas det högskoleingenjörer, men även civilingenjörer behövs. Om det beslutas att nya kärnkraftverk ska byggas kan det, bara hos oss, röra sig om ett behov av 40-50 nya studieplatser, säger Anders Nordlund.