Karriär

Byggjätten fick fler kvinnor att söka sig till branchen

Foto: Stina Stjernkvist/TT
Foto: Stina Stjernkvist/TT

För att få in fler kvinnor i branschen startade Skanska ett lärlingsprogram där deltagarna erbjuds lön och anställning från dag ett. Nu blir det en nationell satsning.

Publicerad

I fackförbundet Byggnads är endast två procent kvinnor.

Byggbranschen är ett av de yrken där Arbetsförmedlingen bedömer att det råder störst brist på arbetskraft under de kommande fem åren. Dessutom har branschen länge dominerats av män, men det börjar sakta förändras.

Fackförbundet Byggnads har 103 147 yrkesverksamma medlemmar. Av dessa är i dagsläget 1 695 kvinnor, vilket motsvarar två procent. Vid samma period i fjol var antalet 1400.

Under en fyraårsperiod har antalet kvinnor i facket fördubblats.

”Trodde inte att jag kunde”

Skanskas snickarlärlingsprogram som riktar sig till kvinnor mellan 20 och 45 år som arbetar eller är arbetssökande inom andra branscher och sugna på att prova något nytt. Intresset var stort när det inleddes, med 326 sökande till tolv platser.

Den första kullen lärlingar började i våras, och Somaya El-Faddali, 29, är en av deltagarna.

Hon höll på att utbilda sig till arbetsledare inom byggbranschen, men ville egentligen bli snickare. När hon såg att det fanns ett lärlingsprogram som riktade sig till kvinnor och var betald avgjorde det saken.

– Jag tror att många blir skrämda av att det är mansdominerat. Så var det för mig. Jag ville jobba som snickare, men jag trodde inte att jag kunde, och jag visste inte hur jag skulle ta mig in i branschen.

I rekryteringen letade Skanska efter kvinnor som hade ett intresse för att bygga. Utöver det ställdes inga formella krav.

– De kommer från olika bakgrunder, men alla har haft någon form av längtan till förändring och har ett intresse för att bygga och skapa något, säger Monica Westerberg, mångfaldschef på Skanska.

Nationell satsning

Nästa år utökas projektet till en nationell satsning med fler lärlingar och större alternativ. De sökande kan då välja mellan att utbilda sig till väg och anläggningsarbetare, betongarbetare eller snickeriarbetare.

– För Skanska innebär projektet att vi får in duktig kompetens med nya perspektiv och erfarenheter, och trivseln ökar. Det handlar om kompetensförsörjning.

Skanska har försökt se till att lärlingarna hamnar i projekt med bra ledarskap och att det finns team med kvinnor i närheten.

– Det är väldigt viktigt att vi inte bara rekryterar in, utan att vi också har en kultur på arbetsplatserna som är inkluderande. Vi vill inte att de ska få det stränga ögat på första dagen eller känna sig som den enda kvinnan. Så får vi kvinnorna att vilja stanna i branschen, säger Monica Westerberg.

Förutom Skanska har JM, Ikano och HSB liknande satsningar på lärlingsprogram.

Skapar bättre stämning

När mönstret bryts förändras också stämningen på arbetsplatsen.

– Det känns som att vi mjukar till det, det blir en bättre stämning. Jag har hört att snacket har ändrats sedan vi kom in. Killarna snackar annorlunda när de bara är killar, säger Somaya El-Faddali.

Hennes kollega Karin Ackzell, 21, som också är en av lärlingarna i projektet, håller med.

– De säger att det har blivit mycket trevligare sedan vi kom, och att vi har får dem att tänka annorlunda kring vad de säger. En del som gillar den där hårda jargongen tycker kanske att det är lite jobbigt, men de flesta tycker att det är skönt.

Ljus framtid

För Karin Ackzell har drömmen om att bli snickare funnits länge.

– Men det fanns inte en chans. Jag ville inte gå bygg i gymnasiet med en klass full av killar. Det var därför det var så härligt att vi var flera tjejer som gjorde det samtidigt. Annars hade jag inte gjort det.

Efter 3,5 år innehar lärlingarna ett yrkesbevis och är fullärda snickare. Somaya El-Faddali planerar att fortsätta i branschen.

– Framtiden ser jag positivt på. Först och främst ska jag bli färdig snickare, sen vill jag utvecklas, kanske klättra i karriären och bli lagbas. Jag vill i alla fall inte sitta på något kontor, det är inte min grej.