Karriär

Brantgärde Linder är ”Årets kraftkvinna”

Pia Brantgärde Linder, chef för ABB:s affärsområde PGHV i Norra Europa är Årets Kraftkvinna.
Pia Brantgärde Linder, chef för ABB:s affärsområde PGHV i Norra Europa är Årets Kraftkvinna.

Priset vill locka fler till branschen genom att lyfta fram kompetenta kvinnor inom energisektorn. I år togs titeln ”Årets kraftkvinna” av Pia Brantgärde Linder, chef för ABB:s affärsområde PGHV i Norra Europa.

Publicerad

I juryn till utmärkelsen ”Årets kraftkvinna” sitter flera av landets tyngsta beslutsfattare inom energisektorn. 2017 var slutstriden mellan kandidaterna mycket tuff, men hederstiteln gick till Pia Brantgärde Linder, chef för ABB:s affärsområde PGHV i norra Europa.

– Jag är mycket glad och hedrad över att ha fått det här fina priset som bidrar till ökad jämställdhet och att fler kvinnor attraheras till energibranschen. Jag är också tacksam för alla möjligheter som jag har fått genom åren och jag vill gärna inspirera andra, både kvinnor och män, att våga ta chansen, säger Pia Brantgärde Linder.

Priset vill synliggöra och lyfta kompetenta kvinnor i energisektorn, för att bredda rekryteringsbasen och locka fler till branschen.

– Det är viktigt med förebilder och jag vill själv bidra till att fler kvinnor vågar satsa i en mansdominerad bransch. Det handlar om att skapa möjligheter för ett jämställt ledarskap och det är viktigt att dela med sig och visa att det finns många roliga arbetsområden och roller inom område, säger Brantgärde Linder.

Civilingenjören examinerades från Chalmers 1997. Samma år inledde hon karriären som elevingenjör på ABB. Sedan dess har Pia haft flera positioner inom försäljning och projektledning, samt som teknikchef och verksamhetschef inom ABB:s divisioner Power Systems och Power Products. 2013 blev hon enhetschef för brytarverksamheten på ABB i Ludvika – och är nu ansvarig för regionen norra Europa.

– Pia Brantgärde Linder är en stark förebild på många sätt. Dels genom sina olika ledande befattningar inom en global koncern som ABB, men också som jämställdhetschampion och initiativtagare till Women’s Forum Forward för yngre kvinnliga talanger inom koncernen, säger Erik Brandsma, gd vid Energimyndigheten och jurymedlem.

Priset tilldelas en kvinna som på ett kraftfullt sätt:

* Arbetar inom energibranschen eller närliggande bransch/organisation.

* Har synliggjort kvinnor i/utanför den egna organisationen.

* Har visat mod, tagit ansvar för och drivit på för en stor förändring när det gäller jämställdhet i sitt företag/sin organisation.

* Har tagit betydande kliv för sin egen/andras karriärutveckling