Karriär

Användbara tips: Så får du ditt cv att sticka ut ur mängden

Här är en rad bra tips inför cv-skrivandet. Foto: Pexels
Här är en rad bra tips inför cv-skrivandet. Foto: Pexels

Hur skriver man ett lysande cv som fångar en rekryterares intresse? Det finns mycket att tänka på – här är några tips.

Publicerad

Ett cv bör inte enbart utformas som en lista över tidigare arbetsgivare. Fokus ska snarare ligga på att lyfta fram resultat och framgångar. I Wall Street Journal listas cv-tips som kan vara användbara om du ligger i startgropen för att söka ett nytt jobb och vill sticka ut i konkurrensen. Här är ett urval: 

Skräddarsy ditt cv 

Anpassa cv:t till den tjänst du söker. Undvik beskrivningar av dagliga arbetsuppgifter. Lägg istället fokus på att berätta om resultat och vad du har bidragit med till företag du jobbat för. Här kan du även ge konkreta exempel. Läs igenom jobbannonsen och tänk igenom vilken erfarenhet som är viktigast för rollen du söker. Jobb eller praktikplatser som inte är relevanta kan utelämnas.  

Inledande sammanfattning 

Många cv-mallar har ett utrymme för att beskriva karriärmål, men överväg istället att ha en inledande sammanfattning av vad du kan erbjuda en framtida arbetsgivare. Placeringen högt upp på cv:t blir en möjlighet att snabbt visa dina kunskaper och prestationer för en rekryterare. Här kan du också väva in nyckelord från annonsens beskrivning av jobbet du söker. 

Tydlig uppställning 

Många rekryterare lägger bara ett fåtal sekunder på att ögna ett cv. För att öka chansen att sticka ut bör jobbtitlar, företagsnamn och datum för anställningar vara tydligt uppställda och lätta att se. Det ska även vara enkelt för en rekryterare att nå dig. Förutom att ha med alla dina kontaktuppgifter är det lämpligt att också lägga in en länk till din Linkedin-profil. 

Robotanpassa 

Strukturera ditt cv för att passera automatiska system som skannar kandidater. Då ökar chansen att du blir kontaktad för ett personligt samtal. Optimera sökord genom att använda benämningar på roller och språk som matchar jobbannonsen. Använd ett enkelt format och läsvänliga typsnitt. Grafiska element kan förvirra sökrobotar.  

Luckor inget stort problem  
Många förlorade jobbet eller blev permitterade under pandemin. Det behöver inte innebära ett problem, men var beredd att prata om luckor i en kommande intervju. Istället för att skriva exakt datum för en anställning är det okej att bara lista årtal. Då undviker du att uppmärksamhet läggs på att det saknas några månader.   

Språk och formatering 
Ta dig tid att kolla igenom texten så att den är grammatiskt korrekt och inte innehåller stavfel. Be en vän eller en familjemedlem att läsa igenom texten. Se samtidigt till att formatering och mellanrum ser ut som du planerat efter att dokumentet sparats och gjorts till en pdf. Se till att hela ditt namn finns med när du döper filen.