Karriär

19 frågor du aldrig ska ställa på en arbetsintervju

Att fråga när du kan ta semester innan du ens fått jobbet är ingen bra start.

Publicerad

Att gå på en arbetsintervju kan vara tufft. Business Insider tipsar om 19 frågor du helst ska undvika om du vill göra ett bra intryck.

Fråga inte:

”Vad gör ert företag?” Det får dig att låta oförberedd. Ett enkelt tips att komma ihåg är att aldrig fråga något som är en google-sökning bort.

”Vad kommer jag få för lön?” Försök att hålla dig från pengar-snacket. Kommer ämnet upp är det mer naturligt att diskutera det. Men var inte den som tar upp det.

”Hur ser mina arbetstimmar ut?” Det är bättre att ta upp frågan när du faktiskt fått jobbet. Och fråga definitivt inte om du måste jobba långa pass. Frågan låter oftast negativ och framställer arbetet mer som en börda än något du eftersträvar.

”Kommer jag få ett eget kontor?” Spelar det någon roll? Fråga i stället hur tjänsten utvecklats på företaget.

”Kan jag ringa personliga samtal under arbetstid?” Frågan får dig att låta 100 procent ofokuserad på ditt jobb.

”Övervakar ni e-post eller internetanvändning?” Här börjar varningsklockorna ringa för rekryteraren att du inte är seriöst intresserad av jobbet.

”Hur snart kan jag ta semester?” Att planera sin semester redan innan du fått jobbet kommer inte ge något bra intryck.

”Kommer jag få ett kostnadskonto?” Det finns ingen anledning att fråga det under en arbetsintervju. Plus att det ger fel budskap.

”När tror du jag kan få en löneförhöjning?” En sådan fråga kan ge rektyteraren intrycket av att du endast bryr dig om pengar.

”Kan jag komma tidigt eller gå sent så länge jag gör mina timmar?” Försök inte göra ändringar i schemat innan du ens blivit erbjuden jobbet.

”Vem ska jag undvika på kontoret?” Lägg dig inte i drama som finns bland medarbetare. De är inte ens dina kollegor än.

”Vad händer om jag inte kommer överens med min chef eller kollegorna?” Den här frågan väcker bara oro att du haft problem med tidigare chefer och medarbetare. Och att du till och med kanske är svåt att arbeta med.

”Är du gift? har du barn?” Låt bli personliga frågor vod en arbetsintervju.

”Kollar ni sociala medier-konton?” Du som söker jobb ska alltid ha i bakhuvudet att arbetsgivare kikar på dina profiler på sociala medier.

”Gör ni en bakgrundskoll?” Frågan kommer göra rekryteraren väldigt misstänksam.

”Jag hörde det här sjuka ryktet om grundaren, är det sant?” Ta aldrig upp skvaller under en arbetsintervju. Det låter väldigt oprofessionellt.

”Vad är uppsägningsskälen?” Det är ingen bra idé att få företaget på tankarna att sparka dig innan du ens är anställd.

”Hur gick det för mig, får jag jobbet?” Om du verkligen vill ha feedback, vänta till du får ett jobberbjudande eller om någon annan fick jobbet i stället för du. Fråga i efterhand vad du kan göra bättre.

”Hur lång tid tar det innan jag får ett besked?” Det är förståeligt att du vill veta så snart som möjligt om du fått jobbet, men frågan kan ställas på ett bättre sätt.