Energi

Kall fusion: Observatör hittade ingen dold källa

De vetenskapliga observatörer som deltog vid demonstrationen av möjlig kall fusion i förra veckan hittade inga dolda energikällor. Deras rapport är nu publicerad.

Publicerad

"Mängden effekt och energi som producerades under de båda experimenten är verkligen imponerande och, tillsammans med det självgående tillståndet som nåddes under det första experimentet, kan det indikera att systemet fungerar som en ny typ av energikälla".

Så sammanfattar forskaren Giuseppe Levi sin rapport från demonstrationen i Bologna i förra veckan av vad som kan vara någon form av kall fusion.

(Med "det själgående tillståndet" refererar Levi till att reaktorn fortsatte att fungera även sedan tillförseln av vätgas stängts av).

Giuseppe Levi och kollegan David Bianchini från institutionen för fysik vid Bolognas universitet, övervakade experimenten och har nu publicerat sin rapport (originallänken fungerar inte alltid – här är dock en version som Ny Teknik laddade ner under måndagen).

De har inte fått se innandömet i reaktorn men tycks ha haft stort inflytande över experimentets utformning, och konstaterar att de inte hittat några dolda energikällor.

Inga extra kablar ledde in i reaktorbehållaren. Mängden vätgas förbrukad var mindre än ett gram. Reaktorbehållarens vikt var oförändrad efter experimentet.

De hittade inget som tyder på förbränning eller kemisk reaktion.

Giuseppe Levis kollega David Bianchini skriver i rapporten att vare sig röntgen- gamma- eller neutronstrålning utanför apparaten var nämnvärt högre än bakgrundsstrålningen.

Rapporten är liksom Andrea Rossis och Sergio Focardis beskrivande artikel publicerad på Journal of Nuclear Physics, som trots namnet i princip endast är en sajt där Andrea Rossi publicerar sina egna resultat.

Ytterligare några saker gällande experimentet i Bologna som är värda att notera:

- Forskaren Francesco Celani som deltog vid demonstrationen hade med sig ett eget instrument för att mäta strålning. Han ville mäta spektrum på strålningen men blev förhindrad att göra detta. Andrea Rossi förklarade efteråt för Celani:
"Ni är för begåvad för att inte förstå att med det instrumentet skulle ni kunna läsa av innanmätet i reaktorn".

- Andrea Rossi är inte kopplad till Bolognas universitet. Han är utbildad ingenjör vid Milanos universitet.

- Rossi och Focardi föredrar att kalla sin värmeapparat för en "energikatalysator".

- Apparaten ska produceras i USA.

- Utvecklingen av apparaten drivs av företaget Leonardo Corp, vilket enligt bloggen Newenergytimes.com grundades av Andrea Rossi i New Hampshire, USA, 22 april 1997.

- Rossis och Focardis apparat verkar bygga på tidigare forskning av Francesco Piantelli vid Sienas universitet i Italien. Piantelli och Focardi är bekanta.

- Enligt Newenergytimes.com uppger Rossi att reaktorn kan fungera utan externt tillförd energi, när den väl tänts. Även Giuseppe Levi säger sig ha bevittnat detta. Rossi säger dock att detta är farligt.

- Newenenergytimes.com beskriver också en incident vid Francesco Piantellis arbete då temperaturen vid ett experiment började stiga okontrollerat. Efter några timmar ringde han Sergio Focardi som gav honom rådet att prova med kvävgas för att stoppa reaktorn, vilket fungerade. Temperaturen hade då nått minst 1450 grader C.

- Under presskonferensen i Bologna sa Andrea Rossi:

"Uppriktigt sagt måste jag säga att vi bara har hypoteser om vad som ger de här resultaten ur fysikalisk synpunkt. En exakt teori om de här reaktionerna kräver fortfarande mycket forskning. Den forskningen har utrymme för stor förbättring av processen. Idag får vi ut femton gånger högre energi än vad vi matar in. Det finns säkerhetsskäl för att ligga inom en viss nivå, därför pressar vi inte reaktorn, men den skulle kunna ge mycket mer. Vi befinner oss vid T-Forden, men måste nå fram till Formel 1."

- I ett tidigare inlägg på sin egen sajt Journal of Nuclear Physics skriver Andrea Rossi:

"Uppriktigt sagt anser jag att den som producerar teknik endast har ett möjligt sätt för att möta varje typ av motstånd (...) och det sättet är att producera konkurrenskraftiga apparater som fungerar. Det är mitt sätt att se saker, och det är också det jag gör i USA. Småpratet från kritiker intresserar mig mycket lite".

- - - -

Läs här den första artikeln om experimentet i Bologna.

Läs även en kommentar från Hanno Essén, docent i teoretisk fysik och lektor vid KTH.