ENERGI

Så vill Japan gå vidare med kärnkraften – nya avancerade reaktorer på gång

Kärnkraftverket Mihama i Japan.
Kärnkraftverket Mihama i Japan.

Japan ska tillåta bygget av nya kärnkraftsreaktorer och livstiden för de redan existerande ska kunna förlängas. Det enligt ett förslag från Japans regering.

Publicerad Uppdaterad

I Japan har frågan om kärnkraften diskuterats flitigt sedan olyckan vid kärnkraftverket Fukushima Daiichi. I mars 2011 utlöste en tsunami tre härdsmältor och hundratusentals invånare i närområdet evakuerades. Efter detta stängdes alla landets reaktorer ned tillfälligt – under sommaren 2022 var 10 av 33 reaktorer åter igång.

I förhoppningen att nå målet med noll nettoutsläpp till 2050 har en rådgivande panel diskuterat ändringar i Japans energipolitik sedan i juli 2022. Den nya linjen är nu att maximera användandet av redan existerande reaktorer genom att återstarta så många som möjligt och kunna förlänga livslängden för dessa förbi dagens 60-årsgräns.

Vidare har regeringen också sagt att landet ska utveckla nya avancerade reaktorer för att ersätta 20 reaktorer som ska avvecklas. Inom kort ska landets parlament ta ställning till ett lagförslag.

Nytt tillstånd ska sökas vart tionde år

Enligt regler som började gälla 2013 har japanska reaktorer en nominell driftperiod på 40 år –den kan dock förlängas en gång med maximalt 20 år. Det nya lagförslaget ska låta reaktorer vara i bruk längre än de sammanlagt 60 år dagens regler tillåter.

Enligt den nya lagen måste de som driver kärnkraftverk som varit i bruk längre än 30 år ha långsiktiga förvaltningsplaner och söka nytt godkännande vart tionde år. Enligt lagförslaget kan tid som reaktorer varit avställda räknas bort från den sammanlagda livstiden.

Japans premiärminister Fumio Kishida sa i ett uttalande i anslutning till ett energimöte i somras att världsläget också påverkar den japanska energipolitiken.

– Rysslands invasion av Ukraina har förändrat världens energilandskap och Japan behöver ta i beaktande framtida krisscenarier, sade han.

Vidare har Japan ännu inte löst frågan om slutförvar för det radioaktiva kärnavfallet från reaktorerna. Det nya lagförslaget slår dock fast att ansvaret för detta ligger hos regeringen.