IT-SÄKERHET

Miljontals försök att nå övergreppssajter stoppas: ”Fokus att skydda barn”

Miljontals försök att nå sajter med bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp har stoppats hittills i år.
Miljontals försök att nå sajter med bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp har stoppats hittills i år.

Miljontals försök att nå sajter med bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp har stoppats hittills i år. Mer omfattande och snabbare uppdaterade listor från polisen gör det svårare för personer att komma åt materialet.
– Vi når väldigt många internetkunder, säger Björn Sellström vid polisen.

Publicerad

Polisens listor över domäner som har övergreppsmaterial har i år blivit betydligt mer omfattande. På bara några månader har antalet ökat från 2 500 till 14 000, uppger Telenor.

– Vi månar om att vi ska hålla en hög kvalitet på listorna och lägger ner mer arbete på det, säger Björn Sellström vid polisens Nationella operativa avdelning.

Kommer till stoppsida

Polisen skickar listorna till mobil- och internetoperatörer, som blockerar försöken att nå sajterna. Om en användare försöker att nå dem blir den omdirigerad till en stoppsida med information från polisen.

Många förövare hittar så klart vägar runt blockeringarna, men flera operatörer vittnar om att listorna blivit bättre.

– Absolut, de är mer frekvent uppdaterade, säger Jonas Lindström, säkerhetschef på Tele 2.

Skärmbilden som möter den som försökt eller råkat komma åt en av de blockerade sajterna.
Skärmbilden som möter den som försökt eller råkat komma åt en av de blockerade sajterna.
Jonas Lindström, Säkerhetschef, Tele2. Pressbild.
Jonas Lindström, Säkerhetschef, Tele2. Pressbild.

Från januari till augusti blockerade Tele 2 3,5 miljoner försök att nå övergreppssajterna. Främst rör det sig om svenska kunder, men operatören har även användare i Baltikum. Det är närmare en miljon fler blockeringar än vad Tele 2 gjorde under hela förra året. Bolaget har också infört listor från kanadensiska Project Arachnid, där även svenska Ecpat ingår, vilket ytterligare försvårat för förövarna och står för 29 procent av de 3,5 miljoner blockeringarna.

– Fokuset för oss är att skydda barn, förhindra distribution av den här typen av material och också skydda kunderna, som inte av misstag ska komma in på sånt här, säger Lindström.

Kunderna anmäls inte

Något mer än att blockera och omdirigera trafiken görs inte. Även om det är illegalt att titta på dokumenterade sexuella övergrepp mot personer under 18 år så skickar operatörerna inte över listor på vilka som försökt att besöka sajterna.

– Syftet är främst inte att identifiera användare som söker sig till sidorna, utan syftet är att begränsa tillgången, säger Sellström, som anser att det skulle vara svårt att bevisa uppsåt:

– Man skulle vara tvungen att gå igenom de sajter du varit på innan för att se om det finns ett mönster, det skulle innebära ett väldigt stort jobb som kanske inte skulle leda till så mycket, säger han.