IT-SÄKERHET

Meddelande från polisen på blockerade övergreppssajter ”kan avskräcka”

En dator som användes av en av de misstänkta i ett internationellt mål rörande dokumenterade sexuella övergrepp på barn. Arkivbild.

Många svenska internetanvändare som letar efter övergreppsmaterial på nätet möts i stället av ett meddelande från polisen.
– Det kan ha en avskräckande effekt, att de stannar upp och reflekterar, säger forskaren Malin Joleby.

Bara mellan januari och augusti i år blockerade Tele 2 3,5 miljoner försök att nå sajter med bilder och filmer där barn utsätts för övergrepp. Främst rör det sig om svenskar som söker på sajterna, men operatören har även användare i Baltikum. Det är närmare en miljon fler blockeringar än vad Tele 2 gjorde under hela förra året.

Malin Joleby är postdoktor vid Karolinska institutet och forskar på behandling för personer med sexuella impulser mot barn. Hon tror att blockeringarna – där svenska operatörer använder sig av listor från bland annat polisen för att dirigera om användarna till en stoppsida från polisen – kan ha betydelse, även om både de som ligger bakom sajterna och de som söker efter materialet kan hitta vägar runt blockeringarna.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här