Vegomat inte enbart bra för miljön

2016-03-23 15:43  
Foto: Pixabay

Mat som är skonsamt mot klimatet har andra miljönackdelar.

Äter du ekologisk mat och vegetarisk kost, så minskar utsläppen av växthusgaser. Men med ekomat ökar försurningen och veggokost höjer gifthalterna i naturen.

Att matproduktion står en stor del av utsläppen av växthusgaser som orsakas av människan, känner nog många till. Ungefär en fjärdedel av utsläppen för att vara mer exakt.

Men vad vi äter spelar också roll för miljön. Detta enligt en ny undersökning från IVL Svenska Miljöinstitutet.

Om alla börjar äta bara ekologisk mat skulle utsläppen av klimatgaserna minska. Den biologiska mångfalden skulle också bli bättre. Det kanske inte är så överraskande.

Men – den ekologiska odlingen har också negativa effekter på miljön. Den skulle kunna leda till ökad försurning. Dessutom kräver den typen av odling mer mark för samma mängd mat.

Med enbart vegetarisk kost, så minskar utsläppen av växthusgaser kraftigt. Det kanske inte heller är så överraskande.

Men - forskningen visar också att en helt vegetarisk kost ökar gifterna i naturen och hos människan. Förklaringen är att den ökade konsumtionen av grönsaker leder till ökad användning av bekämpningsmedel.

Vad ska vi då äta för att vara mest miljövänliga? Det ger inte rapporten svar på.

– Den är inte tänkt att visa de bästa valen utan ge en bredare bild av miljöpåverkan av vår matkonsumtion, skriver Michael Martin, forskare på IVL och författare till rapporten, i en kommentar i press releasen.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer