Tumlare hittar finaste kornen till whiskyn

2009-09-29 23:00  
Så fungerar maskinen. Grafik: Jonas Askergren

Vilken kärna kan bli whisky och vilken duger bara till djurfoder? En extremt snabb sorteringsmaskin från Lund ger svaret. Nu har tekniken fått sitt genombrott hos en av världens största maltproducenter.

Det liknar mest en bastant torktumlare. Men in i trumman strömmar 20?000 sädeskärnor per sekund. I andra änden sprutar kärnorna ut i olika rännor sorterade efter kvalitet.

- Helt unikt. Ingen annan maskin kan analysera och sortera enskilda kärnor, säger Karl Löfqvist, informationschef på innovationsföretaget Bomill i Lund.

I dag får enstaka stickprov avgöra hur spannmålspartier på tiotals ton ska användas.

Om kvaliteten är hög kan kornet bli malt till öl eller whisky, medan prima vete kan bli pasta eller bröd. Men om stickprovet exempelvis visar på för låg proteinhalt så kan hela partiet klassas som djurfoder.

- Det skiljer väldigt mycket i pris, så klassningen betyder mycket för lantbrukaren, säger Karl Löfqvist.

Haken är att en stor andel av kärnorna kan vara finfina i ett parti som klassas som dåligt. Och tvärtom. Det problemet vill Bomill lösa med sin sorteringsmaskin.

Idén kläcktes av Karl Löfqvists pappa Bo Löfqvist, doktor i biokemi, som upptäckte att kvaliteten skiljer rejält, även mellan kärnor som vuxit på samma ax.

Genom att lysa med kortvågigt ir-ljus på kärnan och analysera det reflekterade ljuset kan man avgöra viktiga egenskaper som proteinhalten i korn eller hårdheten i durumvete.

Företagets första kund är en av världens största maltproducenter: australiensiska ABB Grain, som trots namnet inte har någon koppling till kraftkoncernen ABB.

Företaget använder tekniken för att vaska fram förstklassiga kornkärnor till en japansk kund med extremt höga kvalitetskrav.

Bomill räknar nu med att försäljningen ska öka kraftigt och tar in drygt 11 miljoner kronor i nytt riskkapital för att bygga upp en säljorganisation.

- Vi har fått vårt genombrott och förhandlar med ett antal kunder i bland annat Nordamerika och Sydeuropa. Nu vågar vi satsa på allvar, säger Karl Löfqvist.

Lantmännen: intressant teknik
Livsmedelskoncernen Lantmännen har testat Bomills maskin för att sortera maltkorn under våren. I höst startar tester med vete. - En väldigt intressant teknik. Nu tittar vi närmare på olika tillämpningar och på vad som kan vara ekonomiskt lönsamt, säger Lars Sjösvärd, som är affärsutvecklingschef på Lantmännen Lantbruk, Division Spannmål. Han tror inte det är realistiskt att sortera all säd som tas emot i skördetider. Däremot kan det vara intressant att sortera fram spannmålskärnor med särskilda egenskaper ur partier av ordinär kvalitet.

Bomill

* Ort: Lund.

* Grundades: 1998.

* Anställda: 8.

* Omsättning: 2 miljoner kronor.

* Riskkapital: Drygt 16 miljoner kronor.

* Ägare: Privata investerare och familjen Löfqvist.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer