Innovation

Tre nominerade till

Stora Teknikpriset

Årets tre nominerade till Stora Teknikpriset 2008 är ABB Power Systems i Ludvika, Tobii Technology i Danderyd och ClimateWell i Hägersten.

Publicerad

Den här veckan börjar vi nedräkningen med att presentera den första nominerade:Göran BolinClimatewell, som utvecklat en värmepump utan rörliga delar. Klimatsmart, förstås. Framförallt kan tekniken användas för luftkonditionering med hjälp av solenergi. Värmepumpen kan också till exempel lagra överskottsvärmen i en bilmotor för att sedan förvärma motorn vid kallstart. Företaget växer snabbt och sålde under 2007 för 48 miljoner kronor.

Nästa vecka presenterar vi John ElvesjöTobii med en teknik för ögonstyrning, som hjälper både rörelsehindrade och utvecklare av datorspel. Ett multiverktyg med många användningsområden. Företaget har varit lönsamt redan från starten 2001 och verksamheten har expanderat kraftigt.

Sist ut ärABB-gänget i Ludvika,Gunnar Asplund, Urban Åström, Gunnar Flisberg, Ralf HartingsochMats Berglund, som står bakom ett nytt system för att överföra högspänd likström vid 800 kV. Vinsten är självklart minskade energiförluster. Den första ordern, värd 440 miljoner dollar, kom i december från Kina.

Innovativ och kommersiell är hela utgångspunkten för Stora Teknikpriset, som i år delas ut för fjärde gången av Ny Teknik och Vinnova. Stiftarna av priset vill lyfta fram människorna bakom teknikutvecklingen, de okända vardagshjältarna i svensk industri.

De där innovativa och envisa männen och kvinnorna som i det tysta bidrar till svensk industris framgångar. Välståndsbyggarna. Det är de som den här gången står i strålkastarljuset, längst fram på scenkanten. Priset är på 300 000 kronor.

Tidigare vinnare av Stora Teknikpriset är Torbjörn Sandström på Micronic, Lars Liljeryd på Coding Technolgies och Lars Tegnelius på Scania. Onsdagen den 7 maj får ni veta vem som är årets vinnare.