Tekniken ska hindra ”sängrullare” från att störa nattfriden

2019-02-15 09:26  
Foto: Ford

Värmesökande sängrullare kan vara en plåga för de lättstörda. Men om separata sängar känns för drastiskt så finns nu en lösning: en säng som använder teknik från fordonsindustrin.

Det tillhör inte ovanligheten i en parrelation att den ena parten störs av att den andre rullar runt på natten. Och det finns de som trots långvariga förhållanden aldrig vänjer sig och som över åren förlorar många värdefulla timmar. För många är att sova i separata sängar, men i värsta fall kan avsaknaden av närhet leda till relationskrasch – ett fenomen som kallas för sömn-skilsmässa.

– När par sover tillsammans så har de ofta mindre utrymme än ett barn har i sin säng. När människor sover är de som mest känsliga, så vi är programmerade att vakna när något rör eller nuddar vid oss. Den försvarsmekanismen kickar igång så fort någon i sängen rullar över till din sida, och sömnen störs medan den andra personen fortsätter sova i lugn och ro. Jag har sett det här förstöra relationer, säger Neil Stanley, doktor, sovexpert och författare till ”How to Sleep Well” i ett uttalande.

Teknik från fordonsvärlden

Men för de som står i valet mellan att ständigt förlora sömn – eller välja separata sängar kommer nu ett alternativ. En smart säng som Ford har utvecklat med hjälp av filövervakningsteknik från fordonsvärlden.

I bilar ska tekniken underlätta körningen för förare och göra den behagligare. Systemet använder en framåtriktad kamera för att läsa av om bilen håller sig i rätt fil. Om det håller på att ske och föraren inte reagerar, tar tekniken över och styr in bilen igen.

Vill lösa fler vardagsproblem

På samma sätt fungerar sängen. Genom sensorer läser den av hur tyngden flyttas, och kan på så sätt se om någon rullar över på fel sida av sängen.

– Filövervakningssystem i Fords bilar underlättar körningen och gör den behagligare. Genom att visa hur liknande tänk kan användas på en säng vill vi lyfta fram denna typ av teknologi – som förare inte alltid är medvetna om, säger Anthony Ireson, marknads- och kommunikationschef på Ford Europa.

Läs mer: Ford söker patent på ett transportband inne i bilen

Den smarta sängen är en prototyp och en del av en rad uppfinningar från Ford där teknik från fordonsindustrin används för att lösa vardagsproblem.

Felix Björklund

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer