Svampar fällde dopade kulstötare

2014-05-06 14:59  

Svenska forskningsresultat om en trådsvamp ledde till att två kulstötare fråntogs sina OS-medaljer. Nu presenteras en avhandling om studierna.

De två kulstötarna hade tagit guld- respektive bronsmedaljer vid OS i Aten år 2004. Men år 2012 fråntogs de sina medaljer för att de hade använt sig av den anabola steroiden oxandrolon.

Då hade två tidigare okända nedbrytningsprodukter, så kallade metaboliter, av steroiden kunnat framställas och identifieras, så att det blev möjligt att fälla medaljörerna för dopning i efterhand.

Bakom framgången ligger studier av trådsvampen Cunninghamella. Genom dessa kan oxandrolon påvisas mycket längre tid efter avslutad behandling än vad som var möjligt år 2004.

Studierna ingick i det fyraåriga projekt som har lett fram till Axel Rydeviks avhandling, under handledning av forskare vid Statens veterinärmedicinska anstalt. Avhandlingen läggs fram vid Uppsala universitet på fredag.

-Det nu aktuella forskningsprojektet har syftat till att framställa olika metaboliter genom att undersöka om svampar från släktet Cunninghamella kan användas för att imitera nedbrytningen av läkemedel hos hästar och människor, säger Axel Rydevik i ett pressmeddelande.

Inom projektet har man lyckats visa att svamparna verkligen kan bilda samma nedbrytningsprodukter som hästar och människor. Därmed kan svamparna användas för att förutse vilka nedbrytningsprodukter som kan vara intressanta att identifiera inom dopningskontrollen.

Projektet har också lyckats visa att det skulle gå att använda svamparna för att undersöka vissa biverkningar under utvecklingen av nya läkemedel. Svamparna kan till exempel visa om skadliga nedbrytningsprodukter riskerar att bildas i kroppen.

-Svamparna kan bidra med viktiga kunskaper för både dopningskontrollen och läkemedelsutvecklingen. Ibland känns det smått otroligt att några små svampar kan sätta dit olympiska medaljörer som fuskat, och mycket talar för att det kommer att hända igen, säger Axel Rydevik.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer