Superdykardräkten fixar allt

2014-02-10 14:12  

När fingerfärdighet på stora djup är ett måste kan undervattensfarkoster få det knepigt. Kanadensare ha utvecklat en ledad dykardräkt som ger stor rörlighet och normalt atmosfärstryck ner till 300 meters djup.

När pipelines i havsdjupen ska inspekteras eller sjunkna skepp bärgas skickar företagen ofta ner undervattensfarkoster. Att anlita en djupdykare är både riskfyllt och dyrt. En djupdykare som tillbringa åtta timmar på 300 meters djup måste direkt efteråt tillbringa 10 dagar i dekompressionkammare där trycket stegvis anpassas till trycket vid havsytan.

Samtidigt finns det uppgifter som bara en dykare kan utföra. Det kanadensiska företaget Nuytco Research har utvecklat dykardräkten som kan bli en lösning på problemet.

I den ledade dräkten hålls trycket hela tiden på samma nivå som vid havsytan, samtidigt som rörligheten är stor. Två oberoende luftsystem återcirkulerar och renar luften som totalt räcker till 50 timmars förbrukning. Förflyttning görs med hjälp av fyra propellrar som styrs med fötterna. Vid behov kan ytterligare fyra propellrar kopplas in. Via den 380 meter långa kabeln till ytan sker kommunikation och dataöverföring.

Dräkten har redan kommit till användning för att reparera rören som förser staden New York med vatten. Dubai kommer även att ta den till hjälp för att leta efter oljeläckage i pipeline på stora djup.

Bakom utvecklingen av Exosuit ligger djupdykarveteranen Phil Nuyetten.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Dykare

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer