Stor andel vägrar äta labbodlat kött i studie – för onaturligt

2022-01-20 12:06  
3d-printad Wagyu-biff från Osakas universitet. Foto: Osakas universitet

Ett antal laboratorier har presenterat odlat kött framställt med material från djur. Men i en ny studie var 35 procent av köttätarna allt för äcklade för att ens smaka på produkten.

Det forskas frenetiskt kring så kallat slaktfritt kött och utvecklingen går framåt i rask takt. Med stamceller från djur har Mosa Meat i Nederländerna lyckats odla kött i bioreaktorer.

Efter det tog McMaster University i kanadeniska Ontario fram en ny metod där köttet odlas i papperstunna ark av levande muskel- och fettceller, för att sedan låta dem växa samman till större köttflak. Och japanska Osakas universitet har lyckats 3d-printa Wagyu-biff, med samma struktur av fett, muskler och blod som originalet.

Läs mer: 3d-printade köttet har skapats med ai – serveras på restauranger

Att vissa konsumenter är skeptiska mot konceptet som helhet kommer knappast som en överraskning, men nu visar en ny studie att en betydande andel inte kan acceptera tanken på att äta labbodlat kött.

Experiment utfördes med 1 578 frivilliga deltagare, och bland gruppen som var vegetarianer svarade 55 procent att de kände sig allt för äcklade för att ens smaka på produkten. Bland köttätarna gav 35 procent samma svar. Det skriver Science Alert.

Köttätarna tyckte inte att produkten var nog lik originalet, medan vegetarianerna ansåg att den låg för nära verkligt kött. Inför frågorna fick deltagarna en redogörelse för hur det konstgjorda köttet framställs. En tung faktor för gruppen som ratade konceptet var den upplevda känslan av att produkten utgör något som är onaturligt.

John Edgren

Mer om: Kött

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer