<span style="color:red;">TV:</span> Gemini Scout ger första hjälpen vid gruvras

2011-08-18 14:32  

Roboten Gemini Scout ska genast efter ett gruvras ge sig ner mot olycksplatsen och ge räddningsledningen värdefull information.

Mängder av faror lurar efter ett gruvras - explosiva eller giftiga gaser, översvämmade tunnlar och ytterligare rasrisk.

Vid Sandialaboratoriet har forskarna därför tagit fram en robot som är specialbyggd för att klara miljön. Gemini scout kan fjärrstyras av räddningspersonal som får information om vad som väntar längre ner i gruvan allteftersom man tar sig fram.

Roboten kan ta sig fram i upp till en halv meter djupt vatten och den kan kravla sig över bråte och stenbumlingar. Gassensorer ger information om det finns farliga gaser i omgivningen, en värmekamera kan detektera överlevande gruvarbetare och en vanlig videokamera visar vilka hinder som väntar.

Den ledade räddningsroboten kan ta sig fram i trånga utrymmen, och förutom att lämna information kan den föra med sig mat, medicin och syrgas. Den kan också utrustas för att släpa skadade personer i säkerhet.

För att klara den tuffa miljön, och exempelvis inte orsaka en explosion på grund av gnistor från elektroniken, har all sådan kapslats in minutiöst.

Vid utvecklingen av fjärrkontrollen utgick man från den som används till videospelet Xbox 360.

- Vi kopierade gränssnitt som används i spelvärlden, så att även ovana personer snabbt ska kunna lära sig att manövrera roboten, säger Justin Garretson, programvaruutvecklare vid Sandialaboratoriet.

Håkan Abrahamson

Mer om: Gruvolycka Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer