Upptäckten har gjorts vid Northwestern University där forskare upptäckt att vattenmolekylerna som rör sig genom ett kolnanorör inte flödar i en kontinuerlig ström, utan rör sig periodvis.
Resultatet är att molekylerna rör sig 10000 gånger snabbare än förutsett. Tidigare har forskarna trott att vattenmolekylerna ökat hastigheten i de trånga kanalerna därför att ytan i dem varit så jämn. Men den nya upptäckten är att orsaken är precis tvärt om. Det är ojämnheterna i rörets insida som driver upp farten.
Nya simuleringar som gjorts av forskaren Thomas Sisan visar hur vattenmolekylerna rör sig periodvis eftersom de linte kan röra sig i jämn ström mellan kolatomerna. Det gör att vattenmolekylerna på sina ställen blir instabila och därför kan strömma enkelt och fort genom röret.
- Vattenflödet kan vara så högt som tio miljarder molekyler per sekund, kommenterar Thomas Sisan.
Upptäckten kan ge nya industriella möjligheter inom områden som avsaltningsanläggningar, vid kemisk separation, i batterier och vid framställningen av kvantprickar.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.