Smalt rör ökar vattenflödet

2014-02-07 14:19  

Vattenmolekyler som rör sig genom ett kolnanorör ökar hastigheten högst väsentligt.

Upptäckten har gjorts vid Northwestern University där forskare upptäckt att vattenmolekylerna som rör sig genom ett kolnanorör inte flödar i en kontinuerlig ström, utan rör sig periodvis.

Resultatet är att molekylerna rör sig 10000 gånger snabbare än förutsett. Tidigare har forskarna trott att vattenmolekylerna ökat hastigheten i de trånga kanalerna därför att ytan i dem varit så jämn. Men den nya upptäckten är att orsaken är precis tvärt om. Det är ojämnheterna i rörets insida som driver upp farten.

Nya simuleringar som gjorts av forskaren Thomas Sisan visar hur vattenmolekylerna rör sig periodvis eftersom de linte kan röra sig i jämn ström mellan kolatomerna. Det gör att vattenmolekylerna på sina ställen blir instabila och därför kan strömma enkelt och fort genom röret.

- Vattenflödet kan vara så högt som tio miljarder molekyler per sekund, kommenterar Thomas Sisan.

Upptäckten kan ge nya industriella möjligheter inom områden som avsaltningsanläggningar, vid kemisk separation, i batterier och vid framställningen av kvantprickar.

Håkan Abrahamson

Mer om: Kolnanorör

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer