Se världens minsta färgbild

2015-12-16 10:11  
Världens minsta färgbild framställd med bläckstråleskrivare ryms på snittytan av ett hårstrå. Foto: Scrona/ETH Zürich

Undervattensmotivet ryms på snittytan av ett hårstrå, har upplösningen 25000 dpi och färgdjupet 24 bit. Bläckstrålebilden har noterats av Guinness rekordbok som världens minsta färgbild.

Bilden har tagits fram kring forskningen vid högskolan ETH i Zürich och avknoppningsföretaget Scrona som utvecklat en ny 3d-nanotryckteknik, som nu marknadsförs av Scrona.

Bilden har ytan 0,0092 kvadratmillimeter sidorna 80 respektive 115 mikrometer. Det motsvarar snittytan av ett mänskligt hårstrå eller storleken på en enda pixel på en av Apples Retinaskärmar.

Bilden kan alltså inte betraktas med blotta ögat, den måste förstoras.

Motivet föreställer tre clownfiskar, som i verkligheten är omkring 10 cm långa, som befinner sig invid en havsanemon. Motivet har minskats med en faktor 3333 till storleken 30 mikrometer. Tack vare 24-bitars färgdjup ser den naturlig ut.

Forskarna har använt sig av kvantprickar, qd, nanopartiklar som lyser i specifika färger beroende på vilken storlek som väljs. För framställningen av motivet har flera lager av röda, gröna och blå kvantprickar tryckts över varandra. Upplösningen är 25000 dpi och avståndet mellan två pixlar är endast 500 nanometer.

För att trycka clownfiskmotivet behövde man arbeta i flera timmar. För att kunna använda tekniken industriellt måste därför hastigheten ökas avsevärt. Vid företaget Scrona, som knoppats från forskningen kring tekniken vid ETH Zürich, har man utvecklat mycket små skrivhuvuden och lyckats tillverka ett hundratal. Man har nu inlett samarbete med ett större industriföretag.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer