Ryskt amfibiegevär klart för vapenmässa

2015-02-04 09:06  

Ryska Kalashnikovgruppen visar på vapenmässan Idex-2015 automatkarbinen ADS, som kan skjuta både på land och under vatten.

Det endast 685 mm långa vapnet är tänkt att användas av de ryska marinkårsstyrkorna. Tester har i hemlighet utförts i Norra ishavet, Stilla havet och Svarta havet, men nu har hemligstämpeln kring vapnet hävts och på vapenmässan Idex 2015 i Abu Dhabi presenteras karbinen för vapenmarknaden 22 - 26 februari.

Amfibievapnet har utvecklats av Tula Instrument Design Bureau och High Precision Systems, men tillverkningen sker vid företaget Rostec, som ingår i Kalashnikovgruppen.

Utvecklingsarbetet inleddes redan år 2000.

ADS laddas med två typer av ammunition: PSP-UD för eldgivning under vatten och 7N6 för eldgivning i luft. Kalibern är 5,45x39 mm.

Skottvidden i luft anges till 500 meter. Data för skjutning under vatten anges inte. Eldhastigheten är 800 skott i minuten.

Planerna är att amfibiegeväret, som endast väger 4,6 kg, inledningsvis ska användas av ryska marinsoldater. Men den ryska vapenexportorganisationen Rosoboronexport har nu tagit över marknadsföringen och planerar på sikt för försäljning av vapnet även utomlands.

Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer