Robotsvans ska hjälpa gamla att hålla balansen

2019-08-15 08:35  
Hög svansföring? Foto: Keio University

Japanska forskarna bakom den uppseendeväckande protesen har höga förhoppningar. "Vore trevligt med svans i våra dagliga liv."

Junichi Nabeshima har börjat gå med svansen mellan benen. Bokstavligt talat alltså. Nabeshima tillhör en grupp forskare vid japanska Keio-universitetet som byggt en robotsvans.

– Svansen fungerar som en pendel och gör att man håller balansen, säger Nabeshima till nyhetsbyrån Reuters.

Det är en robotsvans – vars design är inspirerad av sjöhästens – som Junichi Nabeshima bär med hjälp av en sele. Protesen består av fjäderbelastade leder förbundna med ett antal svanskotor. Konstruktionen är modulär: leder kan adderas eller tas bort beroende på vilka förutsättningar användaren har. För att hjälpa användaren hålla balansen – genom att svansens position kan ändra tyngdpunktens läge, precis som den gör för exempelvis geparder – används artificiella pneumatiska muskler och en luftkompressor.

Forskarna vid Keio-universitetet hoppas på fullt allvar att svansen ska kunna komma att användas av gamla som i dag kanske tar hjälp av käpp. En annan tillämpning kan vara för sådana som i sitt arbete utför tunga lyft.

Svansen visades nyligen på teknikmässan Siggraph, men befinner sig fortfarande på utvecklingsstadiet.

– Det vore trevligt att införliva en mer utvecklad svans i våra dagliga liv, när en behöver lite hjälp med att hålla balansen, säger Junichi Nabeshima.

Peter Ottsjö

Mer om: Exoskelett Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer