Robotskelett för att hjälpa gamla utvecklas i Gävle

2016-03-03 11:10  

Forskare vid högskolan i Gävle utvecklar ett exoskelett som ska ge gamla lite extra spring i benen.

Ett forskningsprojekt har tagit fram en prototyp till ett par robotben som skulle kunna ge gamla lite extra styrka och göra det enklare för dem att röra sig.

– Det här är inga medicinska hjälpmedel, tanken är att de ska kunna användas av gamla människor som är friska men som vill ha lite extra hjälp med sin rörlighet, säger Gurvinder Virk, professor vid Högskolan i Gävle som har lett projektet.

Robotbenen spänns fast på kroppen och har sensorer som känner av när användarens muskler spänns, då börjar motorerna arbeta och exoskelettet hjälper till med rörelsen. Tanken är att roboten ska tillföra ungefär trettio procent extra styrka. Fler än hundra frivilliga har får testa hur det känns att gå omkring, stå och sätta sig med robotbenen.

– Den bästa beskrivningen från en av dem som har testat är att upplevs ungefär som om man har gått ned mycket i vikt. Kroppen känns plötsligt mycket lättare, säger Gurvinder Virk.

Tyvärr så varar den känslan inte så länge som forskarna skulle vilja. Ett problem som blivit tydligt i testerna är att exoskelettet snabbt blir obekvämt och hamnar lite fel medan användaren rör sig. Ett annat problem är att det skulle behöva anpassas mer till användarnas gångstilar.

Forskningsprojektet avslutas nu, men Gurvinder Virk har tillsammans med två andra startat ett företag som ska utveckla prototypen vidare. Målet är att börja med att utveckla en enklare modell som stödjer bara knäet eller höften, istället för hela benet, de hoppas att det ska göra det lättare att komma förbi problemen.

– Den stora utmaningen handlar om att de ska bli bekväma så att folk kan använda dem länge, att det är något man själv kan ta av och på, och att man trivs med att ha dem på sig, säger Gurvinder Virk.

 

   

Gilla Ny Teknik på Facebook

Torill Kornfeldt

Mer om: Exoskelett

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer