Roboten som flyger som en fluga

2013-05-03 13:46  

En robot, liten som en fluga, rör sig och hovrar i luften som en riktig insekt.

I mer än tio år har forskare vid amerikanska Harward jobbat på att utveckla en minirobot som kan flyga kontrollerat precis som en insekt.

Nu presenterar forskarna för första gången en film som visar hur roboten, döpt till RoboBee, gör en kontrollerad flygtur med hjälp av sina tunna vingar som slår 120 gånger per sekund.

I pressmeddelandet från Harward beskriver forskarna det mödosamma utvecklingsarbetet.

Som "muskler" för att få vingarna att röra sig används till exempel band av en peizoelektrisk keram. Kroppen i kolfiber hålls samman av leder i plast. Varje vinge styrs individuellt av det avancerade styrsystemet som bland annat kan få den lilla roboten att hovra i luften.

Minsta vindfläkt måste samtidigt pareras för att hålla den kvar i luften.

För tillverkningen används en ny metod där tunna laserskurna delar sätts samman och sedan fälls upp som en "pop-up" bok för barn.

Miniroboten väger bara 80 milligram. Därmed är den inte stark nog att bära med sig en kraftkälla. De minsta batterierna väger för mycket.

Tänkbara användningsområden är bland annat för övervakning av miljön, som "spanare" vid olika katastrofer. Den konstgjorda insekten kan också få en viktig uppgift för pollinering eftersom antalet bin minskar i världen.

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/cyjKOJhIiuU" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Marie Alpman

Mer om: Insekter Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer