Resistenta bakterier funna i t-banan

2016-07-14 15:51  

Resistenta bakterier har hittats vid flera av Stockholms tunnelbanestationer. Bakterierna kan innebära en risk för personer med nedsatt immunförsvar som använder antibiotika, enligt forskare Klas Udekwo.

Sedan i våras har forskare undersökt Stockholms tunnelbanestationer i jakt efter bakterier. Ett syfte är att se vilka material som särskilt drar till sig bakterier och på sikt också kunna förebygga bakteriespridning vid nya stationer som byggs.

Genom att gnugga med nylontops på allt från handtag på rulltrappor till ledstänger har forskarna nu samlat in de första resultaten. Det visar sig att resistenta bakterier finns vid över hälften av de 20-tal tunnelbanestationer i Stockholm som har undersökts.

Klas Udekwu, forskare i molekylär biovetenskap vid Wennergrens Institut vid Stockholms universitet, leder projektet. Att hitta resistenta bakterier var väntat, meddelar han, och betonar att fynden inte bör avskräcka från att åka tunnelbana.

– Det finns inget skäl till oro. Resistenta bakterier finns naturligt i vår miljö och är i de flesta fall inte sjukdomsalstrande. De utgör ingen risk för friska personer, men kan innebära en risk för människor som använder antibiotika och har nedsatt immunförsvar, säger Klas Udekwu till TT.

Läs mer:

Läs mer: Bakteriejakten igång i Stockholms tunnelbana

Vilken sorts resistenta bakterier som man har hittat undersöks nu. Men inga tecken finns på att bakterierna har samlats på något särskilt material.

– De ytor som berörs av många personer städas bättre så vi har inte hittat fler resistenta bakterier där, utan lite varstans, säger Klas Udekwu.

Inget tyder heller på att de resistenta bakterierna har kommit till tunnelbanan från andra länder, betonar Klas Udekwu, som ännu inte kan svara på om det finns fler bakterier i tunnelbanan nu jämfört med ett trettiotal år sedan. Det håller teamet på att undersöka nu. Visst ska man som resenär tänka på hygien, konstaterar Klas Udekwu.

– Men inget tyder heller på att orsaken bakom bakterierna är bristande hygien, säger han.

Ett nytt sätt som nu prövas i flera länder för att motverka ”dåliga” bakterier är att använda andra sorters bakterier som konkurrerar med de skadliga.

– Samma sätt skulle möjligtvis kunna tillämpas mot resistenta bakterier. Men det måste kombineras med minskad användning av antibiotika, säger Klas Udekwu.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook!

Mer om: Tunnelbana

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer