Piggar i golvet dämpar fallet

2013-12-25 07:00  

Små plastpiggar under golvet ska minska fallskadorna hos äldre. KTH-forskare vidareutvecklar tekniken tillsammans med en svensk golvtillverkare.

Fyra personer dör varje dag efter en fallolycka i Sverige. Cirka 130 tas in för sluten sjukhusvård, främst äldre. KTH-professorerna Svein Kleiven och Hans von Holst vill minska skadorna dramatiskt med en ny typ av dämpande golv.

På ovansidan ser det ut som vilket golv som helst, kanske av parkett eller plast. Därunder döljer sig ett tätt lager hårda men böjliga plastpiggar, mellan en och två centimeter långa. I normalfallet står piggarna raka. Men om golvytan får ett hårt slag, som när en kropp faller, så bucklar de sig och fångar upp kraften.

- Våra preliminära beräkningar visar att påkänningen på lårbenshalsen minskar med cirka 40 procent. Det kan förhoppningsvis innebära att risken för brott nästan helt försvinner, säger Svein Kleiven.

Den patenterade tekniken utvecklas med stöd av stiftelsen Flemingsberg Science. Nästa år ska forskarna starta ett bolag och vidareutveckla innovationen i samarbete med golvtillverkaren Ehrenborg. Prototyper ska testas på flera äldreboenden, däribland i Rågsved och Stureby utanför Stockholm.

För att golvet ska bli praktiskt användbart på ett äldreboende måste flera krav vara uppfyllda.

    Golvet får inte kännas instabilt när man går eller drar tung utrustning på det.Det ska lätt kunna rengöras.Ljuddämpningen ska vara god.Materialen måste vara brandsäkra och miljövänliga.Dämpningen måste vara hållbar. Piggarna får inte ge upp efter några fall.Kostnaden får inte bli för hög.

Forskarna är verksamma på KTH:s avdelning för Neuronik, ett tvärvetenskapligt samarbete mellan medicinsk och teknisk kompetens. Gruppen ligger bland annat bakom hjälmen Mips, som skyddar hjärnan mot rotationsvåld. Den nya pigglösningen utvecklades för flera år sedan, och tanken var först att den skulle kunna skydda resenärer på bussar, tåg och tunnelbanor. Men Flemingsberg Science föreslog istället äldreboenden.

- Fallskador är ett jätteproblem och det finns inte så många tekniska lösningar idag, säger Martin Löfbom, affärsarkitekt på Flemingsberg Science.

Det finns redan dämpande golv på marknaden, en amerikansk golvfabrikant har en cylinderstruktur och ett nyzeeländskt har en skumplast. KTH-forskarna hoppas kunna utveckla en lösning som är billigare ger ett effektivare.

Vinnova skjuter till två miljoner kronor i fyra steg till utvecklingen.

Fallolyckor

    Varje år dör cirka 1500 personer till följd av en fallolycka, det vill säga ungefär fyra personer varje dag.Fallolyckor är den absolut största orsaken till dödsfall på grund av olyckor bland äldre.År 2012 fick 48 148 svenskar över 65 år sluten sjukhusvård på grund av fallolyckor, 31 647 kvinnor och 16 501 män.Att kvinnor är överrepresenterade i statistiken beror bland annat på att benskörhet är vanligare hos kvinnor.Kostnaden för fallolyckorna uppgår till ungefär 14 miljarder kronor per år, enligt 2006 års prisnivå. Om utvecklingen fortsätter i samma takt kommer kostnaderna att öka till närmare 22 miljarder fram till år 2050, om inte effektiva förebyggande åtgärder genomförs.

Fakta: MSB, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Statens folkhälsoinstitut.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer