Ommålning förvandlar vägg till pekskärm

2018-04-26 16:28  

Forskare har utvecklat ett system som gör väggar smarta. En teknik som kan ersätta kabeldragning och ger väggar nya funktioner.

De är rumsavdelare med den enkla men viktiga funktionen att skapa avskildhet och skydd. Men det innebär inte att väggar måste vara dumma. Forskare vid Carnegie Mellon University och Disney Research har utvecklat en teknik som förvandlar vanliga väggar till ”pekskärmar”.

– Väggar utgör vanligtvis de största ytorna i ett rum, trots det används de inte till mycket mer än att separera ytor och kanske hålla upp hyllor och tavlor. Med IoT, och när digitaliseringen blir allestädes närvarande, är det lockande att tänka sig att väggarna blir aktiva delar i vår vardag och arbete, säger Chris Harrison, professor vid Human-Computer Interaction Institute (HCII) vid universitetet.

Konceptet kallas för Wall++ och presenterades under konferensen ”Human Factors in Computing Systems” i Montreal.

Forskarna upptäckte att de kunde använda konduktiv färg för att skapa elektroder, vilket innebär att väggen dels kunde fungera som pekplatta och dels som en elektromagnetisk sensor som kan upptäcka och följa olika elprylar.

– Väggar är stora, så vi visste att oavsett vilken teknik vi tog fram för smarta väggar så var det tvunget att vara billigt, säger HCII-doktoranden Yang Zhang som varit med i projektet.

Väggen fungerar som en elektromagnetismsensor

Utöver att det skulle vara billigt att skapa den smarta ytan så var ett av målen att det skulle vara enkelt och inte krävas några avancerade verktyg. Genom att använda vanlig maskeringstejp skapade de ett rutmönster. Efter att ha målat den konduktiva färgen i dubbla lager så kopplades elektroderna in och väggen målades med en vanlig latexfärg. Det senare för att ge ett bättre skydd och dölja elektroderna. Totalt sett hamnade kostnaden på runt 20 dollar, motsvarande 170 kronor, per kvadratmeter.

Läs mer: Försvunna barn återförenade genom ansiktsigenkänning

Väggen fungerar på två olika sätt. Dels som en kapacitiv yta och dels som en elektromagnetismsensor. I det förstnämnda fallet fungerar väggen som en pekplatta. När någon rör vid väggen så förvrängs det elektrostatiska fältet, vilket en dator kan avläsa. I det andra fallet så kan ”väggen” upptäcka och kategorisera distinkta elektromagnetiska signaturer. Helt enkelt känna igen prylar som hårtorkar, lampor och tv-apparater. På samma sätt kan väggen känna igen och följa en person som bär en pryl som med en egen elektromagnetisk signatur.

Enligt forskarna har konceptet inte optimerats för energikonsumtion, men enligt uppskattningar så ska experimentväggen inte dra mer än en vanlig standardpekplatta.

Felix Björklund

Mer om: Pekskärm

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer