Ny studie ger hopp vid svår barncancer

2021-11-26 07:32  
Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi, en forskarna bakom en ny studie av neuroblastom, en svårbehandlad cancerform. Foto: Malin Arnesson/Sahlgrenska akademin

Det finns hopp för barn som drabbas av neuroblastom, en form av cancer som drabbar 20 till 30 svenska barn varje år. Cancern kan exempelvis starta i binjurarna, men tumörer kan uppstå i hela kroppen.

En ny studie visar att tumörer hos möss med högriskneuroblastom försvann när de fick en ny kombinationsbehandling med precisionsläkemedel. Det är ett steg mot en möjligen botande behandling för den svårbehandlade cancerformen som drabbar små barn.

Neuroblastom drabbar det perifera nervsystemet, alltså den del av nervsystemet som inte är hjärna eller ryggmärg.

"I en del fall kan sjukdomen självläka, men den aggressiva formen har en mindre bra prognos. Den nuvarande behandlingen är väldigt tuff för barnen att gå igenom, och dess bieffekter ger konsekvenser för resten av livet", säger Ruth Palmer, professor i molekylär cellbiologi vid Göteborgs universitet, i ett pressmeddelande.

Studien, publicerad i tidskriften Nature Communication, är resultat av samarbete mellan forskare i Göteborgs universitet och universitetet i Gent i Belgien.

Läs mer: Vaccinrevolutionen – ”Möjligheterna blir i princip helt obegränsade”

Jonas Dagson/TT

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer