Ny studie förklarar: Därför sprids coronaviruset så lätt

2020-04-03 08:15  
Att coronaviruset trivs i de övre luftvägarna kan göra att det sprids mer effektivt. Arkivbild Foto: Cecilia Fabiano/AP/TT

Coronaviruset trivs bäst i de övre luftvägarna, visar en studie publicerad i tidskriften Nature. Det kan vara en av anledningarna till att viruset sprids så lätt, rapporterar Sveriges Radios Vetenskapsradion.

Coronaviruset skiljer sig därmed från sarsviruset som spreds 2002–2003 och som förökade sig bäst i de nedre luftvägarna och orsakade svårare symptom.

Läs mer: Permitterade ingenjörer, kodare och designers – nu vill alla ”hacka” coronakrisen

– Skräckscenariot är ett virus som är bra på både och. Vi ser ju att det finns allvarligare fall av covid-19, så i vissa fall kan det ta sig längre ner i luftvägarna. Covid-19 kan föröka sig både i de övre och nedre luftvägarna, säger Stefan Schwartz, professor i klinisk mikrobiologi vid Lunds universitet, till Vetenskapsradion.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer