Ny metod för att producera näring utan jordbruk

2017-07-24 10:50  

En ny metod för att producera näring utan jordbruk har utvecklats av finländska forskare. Det enda som behövs är solenergi, väte och koldioxid.

I projektet på Villmanstrands tekniska universitet och Teknologiska forskningscentralen VTT har forskarna använt encelliga organismer.

Den nya metoden gör att det enda som behövs för att odla organismerna är väte, ljus från solen och koldioxid från luften. De encelliga organismerna kan sedan användas till att tillverka mat åt människor och foder till djur.

I dagsläget tar det två veckor att producera ett enda gram, men om tio år kan processen ha vidareutvecklats till den grad att det ska gå att börja sälja produkten, tror forskarna. För tillfället är produktionsanläggningarna i laboratoriet i samma storlek som kaffekoppar, men målet är att de ska vara stora som containrar inom loppet av två-tre år.

En av förhoppningarna inför framtiden är att den nya metoden att producera näring kan användas för att bekämpa hungersnöd i utsatta områden. Eftersom alla råvaror tas ur luften är produktionen varken beroende av åkermark eller jordmånens kvalitet.

– I encelliga organismer är det vanligt att hälften består av enbart protein och 20 procent av kolhydrater, säger Juha-Pekka Pitkänen, forskare vid VTT till Yle.

Enligt Pitkänen kan slutprodukten komma att vara ”mycket lik” quorn, som är ett encelligt protein som framställs med råvaran socker.

Kalle Wiklund

Mer om: Jordbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer