Myt om mammutmiddag krossad

2016-02-04 14:23  
Köttbit sparad i etanol. Foto: Yale Peabody Museum of Natural History

Genetiker har undersökt vad som egentligen serverades under en ökänd middag 1951.

Den trettonde januari 1951 satte sig medlemmarna i den amerikanska upptäckargruppen The Explorers Club till bords för att äta. Från samma ögonblick blev middagen beryktad. Fler olika medier rapporterade nämligen att köttet som serverades kom från en frusen mammut som hittats i Alaska.

Ryktet har levt kvar sen dess men nu har amerikanska forskare undersökt vad som egentligen serverades. En av middagsgästerna sparade nämligen några bitar av det tillagade köttet. De donerades till ett museum och ligger nu i små burkar fyllda av etanol.

Forskarna tog prover av köttet och undersökte arvsmassan med samma metoder som används för att undersöka exempelvis mumier. Analysen visade att köttet inte alls kom från en urtida mammut utan från en vanlig grön havssköldpadda. Studien publicerades i tidskriften Plos One.

Torill Kornfeldt

Mer om: Djurliv Genteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer