Månen krymper

2010-08-23 14:11  
En av de nyupptäckta förkastningarna på månen. Foto: NASA/GSFC/Arizona State University/Smithsonian

Nyupptäckta fåror på månen bevisar att himlakroppen krymper.

På nytagna bilder har forskare vid Smithsonian Institution upptäckt fjorton tidigare okända förkastningar där berg skjutit upp underifrån och skapat fåror i månens yta.

Den här typen av förkastningar upptäcktes redan 1971 på bilder tagna från Apollo 15, men de nya bilderna visar att förkastningarna är spridda över månen och inte bara lokaliserade kring ekvatorn som man tidigare trott.

Spridningen tillsammans med förkastningarnas relativt unga ålder betyder enligt forskarna att månens radie nyligen har minskat med 100 meter, troligen till följd av att månens inre svalnat.

Det är också möjligt att månen fortfarande krymper, men någon större risk att månen försvinner föreligger inte. Nyligen betyder nämligen i det här fallet bara att månen krympt någon gång under den senaste miljarden år.

Julius Lidar

Mer om: Nasa Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer