Majsplantor pratar med varandra under jord

2018-05-04 10:26  
Majsplantor kommunicerar under jord för att inte växa för trångt, visar ny forskning. Illustration: Dimitrije Markovic / SLU

Majsplantor som växer tillsamman och blir störda ovan jord skickar ut kemiska substanser via rötterna och kommunicerar på det sättet med andra majsplantor, rapporterar Vetenskapsradion.

I en studie, som genomförts vid bland annat Sveriges lantbruksuniversitet (SLU), använde forskarna mjuka sminkborstar som man rörde vid majsplantornas blad med. Beröringen efterliknar när blad från andra växter kommer i kontakt med majsplantorna.

Beröringen stressade majsplantorna som då skickade ut kemiska signaler under jord som de andra plantorna reagerade på genom att förändra sin tillväxt.

”Växterna växer från de plantor som berörts eftersom de har registrerat att det är trångt där”, säger Velemir Ninkovic, en av forskarna bakom studien, i ett pressmeddelande från SLU.

Mer om: Majs SLU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer