Kolrör bättre än geckofot

2008-10-17 15:46  

Bättre sug än geckoödlans fötter, fäster vid allt och kan användas gång på gång. Nu finns materialet som klarar det mesta.

Geckoödlan pilar uppför väggar, hänger upp- och ner i tak, och tar sig ner igen. Allt utan att lossna. Hemligheten finns på undersidan av fötterna. En matta av fina hårstrån av olika tjocklek ger upphov till elektrostatiska krafter som håller fast ödlan vid underlaget.

I åratal har forskare världen över försökt hitta materialet som fungerar lika bra. Nu tycks de har lyckats. Liming Dai, vid universitetet i Dayton, har tillsammans med Zhong Wang, vid tekniska högskolan i Georgia, lyckats framställa ett material som till och med har en vidhäftningsförmåga som är tio gånger högre än geckoödlans.

Tricket är en spagettiliknande matta av kolnanorör, med lite olika diametrar. När mattan trycks mot underlaget uppstår samma krafter som under geckoödland fötter.

I en videofilm demonstrerar forskarna hur en krok, som fästs i en 4 x 4 mm liten materialbit, klarar att hålla en 400 gram tung glasbägare medan den fylls med upp till en liter vatten. Sedan lossnar den. Men den fungerar lika bra när den används på nytt.

Den motsvarar en vidhäftande förmåga på 100 Newton per kvadratcentimeter. Och det oavsett vilken yta försöken görs på. Forskarna har testat med glas, plastfilmer, teflon och sandpapper.

Det kan jämföras med geckoödlans fötter som har en vidhäftningsförmåga på 10 Newton per kvadratcentimeter.

Även om materialet verkar passar för figurer som likt spindelmannen vill klättra längs husväggar, är det knappast det forskarna tänkt sig som tillämpning. De talar istället om kontaktmaterial för elektronikkretsar och tillämpningar i rymden, där vanligt lim och tejp inte fungerar eftersom de torkar ut.

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer