Humlor - smartare än vad du tror

2017-02-24 08:06  
Foto: Pixabay

En ny studie visar att humlor, med sina små hjärnor, klarar av komplexa uppgifter.

Den som tror att en humla är en enkel liten insekt som bara klarar av att flyga runt och söka efter föda kan tänka om. Om en godsak väntar som belöning är humlor fullt kapabla att lära sig att rulla en boll in i ett mål, visar en ny studie som presenteras i tidskriften Science.

Lars Chittka, en av författarna till rapporten och professor vid Queen Mary University of London, säger att studien är ”den sista spiken i kistan” för tanken att små hjärnor begränsar insekter till att bara ha en enklare inlärningsförmåga.

Humlorna tränades en i taget att rulla en boll i ungefär samma storlek som de själva. Inte förrän bollen hade nått ett specifikt mål belönades humlan med lite sockerlösning.

En del av dem tränades genom att observera en humla som redan lärt sig tekniken. Andra visades genom en dold magnet som flyttade bollen medan en tredje grupp inte fick några instruktioner alls.

Det visade sig att humlorna som studerat andra humlor hade lärt sig mest.

Mer om: Insekter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer