Hemligheten från västkusten

2013-05-17 10:26  
Peabs personal tar tempen på asfaltmassan. Foto: Tomas Svensson/Akzo Nobel

Temperaturen var ”bara” 120 grader när asfalten lades i parkeringsgaraget i nya Friends Arena i Solna. Hemligheten är en ny tillsats från Akzo Nobel, som har flest utvecklingsanställda i Bohus.

Kemiföretaget Akzo Nobel har utvecklat det nya tillsatsmedlet Rediset LQ som blandas i asfalt. Det ger en mer lättarbetad asfaltmassa med bra vidhäftning mellan stenmaterial och bitumen vilket i sin tur innebär en mer beständig beläggning.

Asfalten kan läggas ut manuellt vid cirka 120 grader i stället för 140, vilket sparar energi. Beläggningspersonalen får dessutom en drägligare arbetsmiljö med mindre rökgaser. En av de första tillämpningarna i Sverige gjordes i parkeringsgaraget vid den nya nationalarenan Friends Arena i Solna.

Rediset är en innovation inom hållbarhet som företaget lyfter fram. Flera exempel är en mycket vattentålig epoxi som minskar bränsleförbrukningen i fartyg och en teknik som håller kvar fibrerna när man avlägsnar vatten vid produktion av papper.

Charlotta von Schultz

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer