Googles nya kameror indexerar verkligheten

2017-09-08 07:22  
Googles uppgraderar sina street view-bilar. Foto: imago stock

En bild säger mer än tusen ord. Därför uppgraderar Google nu sin armada av Street View-bilar med nya högupplösta kameror. Målet är att kunna läsa ut mer information ur bilderna – och indexera hela världen.

För tio år sedan lanserade Google sin tjänst Street View. Sedan dess har företagets bilar rullat runt i tusentals städer i 85 olika länder och tagit över 80 miljarder bilder. En fantastisk bedrift, men nu är det dags att göra om jobbet.

Google måste uppgradera, och i en intervju med Wired avslöjar Jen Fitzpatrick, som leder företagets kartläggnings-ambitioner, att skälet är användarna. 

– Folk ställer dagligen svårare och mer djuplodande frågor, säger hon.

När tjänsten lanserades 2007 söktes det på adresser. Vissa tyckte det var kul att titta på sin egen, andra ville se hur det såg ut på någon främmande plats. I dag räcker inte det.

Användarna vill ha mer.

Därför har man nu uppgraderat sina Street View-bilar med nya kameror. Men även om bilderna kommer bli klarare och mer verklighetstrogna – är den stora vinsten att Googles AI kan trumma igång på riktigt. När bilderna får högre upplösning kan datorn läsa ut mer information. Bildigenkänningsalgoritmerna kan då läsa skyltar och tyda information – saker som tidigare bara varit en del av bilden.

Exempelvis kan AI:n läsa affischer och se butiksnamn, kanske även öppettider och annan information.

Läs mer:

Läs mer: Google satsar på förstärkt verklighet

Företaget hoppas att de därmed ska kunna indexera verkligheten – på samma sätt som de gjort med nätet. Detta innebär att Google skulle kunna svara på mer krävande frågor, som vilken grekisk restaurang, med hemkörning, har öppet nu?.

Att kunna hantera raka beställningsjobb är en sak, men inte tillräckligt bra. Fitzpatrick säger att AI:n måste klara mer. Dagens digitala assistenter som bland andra Apples Siri och Amazons Alexa har gjort att användare konverserar mer vid frågeställningar – och den utvecklingen lär fortsätta. Därför måste AI:n exempelvis klara av att kunna svara på frågan vad heter leksaksbutiken på hörnet bredvid kyrkan?, eller vad är det för typ av restaurang i det blåa huset vid parken?.

De nya kamerorna möjliggör mycket, men för att kunna hänga med i dagens föränderliga värld krävs det ständig uppdatering. Och även om Google gör sitt bästa för att hinna med att fota av verkligheten – räcker detta inte. Och här är det tänkt att vi användare ska börja betala tillbaka.

Allt fler kameror klarar av att ta bilder i 360 grader. Detta har gjort så att Google nu certifierar en del som Street View Ready, vilket innebär att de som har en sådan – kan ladda upp sina bilder till företaget.Bilderna som kommer in matas igenom bildigenkänningsalgoritmerna för att sedan läggas till tjänsten. Det automatiserade systemet har inga problem att tugga i sig miljontals bilder om dagen och tanken är att Street View genom denna typ av crowdsourcing kan vara uppdaterat.

I framtiden kommer även autonoma bilar från koncernsyskonet Waymo kunna bidra till att hålla kartorna uppdaterade. Allt för att Google ska ligga steget före konkurrenterna i jakten på att indexera hela världen.

Felix Björklund

Mer om: Google

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer