Genombrott: Ny process för återvinning av textilier

2017-11-10 16:45  

Tack vare en ny process kan textilier som består av blandningar av polyester och bomull återvinnas. Forskarna ser det som ett stort genombrott.

Många textilier består av blandmaterial, där till exempel bomull och polyester finns i samma plagg. Det skapar problem för återvinningen, vilket Ny Teknik tidigare har berättat om.

Därför är forskarna på det tvärvetenskapliga programmet Mistra Future Fashion glada nu. Efter sex års arbete har de presenterat en process som kan återvinna blandmaterial kemiskt.

Processen kallas för Blend Rewind och ger upphov till tre produktströmmar. Bomullen går i en ström och blir till nya viskosfilament som kan användas för att tillverka nytt tyg. Polyestern går i två strömmar av rena monomerer som kan bli ny stark polyester.

Forskarna har använt gamla uttjänta sjukhuslakan i projektet. Dessa har först placerats i stora kärl med vatten och natriumhydroxid, som bryter ner polyestern till sina två monomerer etylenglykol och tereftalsyra. Bomullen påverkas inte så mycket av natriumhydroxid och kan filtreras bort. Genom att tillsätta svavelsyra till monomerlösningen fälls tereftalsyran ut, på så sätt separeras de två monomerströmmarna.

Bomullsresten som filtreras bort kan sedan gå in i en viskosprocess där den omvandlas till löst form och till slut går att använda för att spinna nya viskosfibrer.

– Utmaningen har varit att få bomull i blandlakan, som kommer från bomullsplantan, att bli kompatibel med viskosprocessen, som är gjord för träcellulosa. Nyckeln var att följa ett lakan genom tvättcykler och förstå hur fibern förändras och para ihop det med kunskap från skogsindustrin, berättar Hanna de la Motte, temaledare på Mistra Future Fashion.

Kemikalierna som används i Blend Rewind-processen är vanliga i skogsindustrin och i viskosindustrin. Processen har utvecklats med befintliga industriprocesser i åtanke.

– Att gå från labb till större skala är kostsamt och därmed den största utmaningen just nu. En betydande fördel med vår process är dock att den är möjlig att integrera i befintlig industri, säger Hanna de la Motte.

Linda Nohrstedt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer