Forskare: Putins nya vapen bygger på gammal teknik

2018-03-02 14:45  
Vladimir Putin visade upp Rysslands nya vapen. Som kanske inte är så nya trots allt? Foto: TT

Vladimir Putin talade till nationen och flexade Rysslands nya vapenarsenal. Men hur mycket är nytt? Nästan inget, uppger forskaren Petr Topychkanov.

Under Vladimir Putins årliga tal i överhuset, pratade presidenten om Rysslands stora satsningar på militären. Rysslands försvarsmakt är stor. Men har också ansetts som ganska omodern. Så är det inte längre, enligt den ryska presidenten. Ett besked som rev ner applåder.

– Ingen annan i världen har någonting liknande, sa Putin.

Det hävdade Vladimir Putin efter att ha visat en video som enligt Ryssland påstås visa en testuppskjutning av en överljudsrobot som är kärnkraftsdriven. Den påstås ha oändligt lång räckvidd och som grädde på moset uppges dessutom att den inte ska kunna skjutas ned av befintliga antirobotsystem.

– Jag gissar att han visar upp de här vapnen för hemmanationen som en del i sin presidentkampanj. Vilket får mig att undra: Vilket av detta kommer hamna i toppen på hans dagordning om han blir omvald? Det finns en rädsla nu bland ryska observatörer, skriver forskaren Petr Topychkanov vid fredsforskningsinsitutet Sipri till Ny Teknik.

Ryska vapnen bygger på gammal teknik

En annan fråga är om Ryssland har musklerna att klara av att bygga dessa moderna vapen. Både vad gäller teknik och ekonomi. Enligt Topychkanov har Ryssland i alla fall tekniken – eftersom nästan alla nya vapen bygger på teknik från Sovjet.

Idén om kärnkraftsdrivna vapen kan kopplas till sovjetiska experiment med atomdrivna bombare. Den tunga ballistiska missilen Samrat är förvisso ny, men den använder mycket teknik från sovjetisk tid. Den kärnkraftdrivna undervattensdrönaren har förmodligen kopplingar till torpedprojektet T-15. Även Boost-systemet är kopplat till gamla projektet, förmodligen Albatross-projektet.

– Kort sagt, Ryssland har den teknik som kan användas i dessa system. Många av dem har sovjetiska rötter. Jag tvivlar inte på att Ryssland kan bygga dessa vapen. En annan fråga däremot är om den ryska ekonomin tillåter att ha så dyra, men inte mest effektiva och pålitliga vapen, hävdar Topychkanov.

Att Ryssland skulle gå på en kärnvapenoffensiv är föga troligt. Men Topychkanov menar att den ryska doktrinen gör det möjligt för Ryssland att använda kärnvapen i två scenarion. Antingen som ett svar på ett kärnvapenangrepp mot Ryssland eller dess allierade. Omfattningen av attacken spelar ingen roll. De kan också använda kärnvapen som svar på en konventionell attack, som skulle innebära en risk för Ryssland. Det senare scenariot är mer otydligt.

– Det kan vara en fråga om tolkningar. Men jag tror knappast att Nato-verksamheten mot Ryssland eller Krim-området, som Ryssland ser som sitt eget, skulle kunna leda till ett kärnvapensvar från Ryssland. Oavsett måste den här delen av den ryska doktrinen förtydligas, uppger Petr Topychkanov.

Viktor Krylmark

Mer om: Ryssland Militär

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer