Experterna: Tekniken för snabb id-kontroll för dyr

2015-12-18 13:38  

Kravet på id-kontroller vid landets gränser som regeringen har beslutat om införs i januari nästa år. Det förväntas ge en hel del problem för jobbpendlare bland annat i Öresundsregionen. Tekniken för att lösa problemet med tidsödande kontroller finns, men är dyr.

Regeringens förslag om att införa id-kontroller har röstats igenom i riksdagen och kommer att införas den 4 januari. Förslaget innebär att identitetskontroller införs vid transporter med buss, tåg eller passagerarfartyg till Sverige från en annan stat.

Främst påverkas tågtrafiken mellan Danmark och Sverige där över 18 000 personer arbetspendlar varje dag. Danmarks statsminister, Lars Løkke Rasmussen, är kritisk till förslaget.

– Det är en mycket olycklig situation som det finns anledning att beklaga. Vi har spenderat miljarder kronor på att bygga upp infrastrukturen i Öresundsregionen, säger han enligt TT.

Läs mer:

Läs mer: Professor ifrågasätter lagring av id-uppgifter

De som reser till Sverige via Öresundsbron kommer att behöva gå av tåget vid Kastrup station, för att gå igenom en id-kontroll på Kastrup flygplats. Detta kan fördubbla restiden för de som pendlar mellan länderna menar Ulrika Mebius, press- och informationschef på Skånetrafiken.

– Kontrollerna måste utföras på dansk mark. Att hinna med id-kontrollerna innan tåget anländer till Kastrup verkar vara omöjligt, säger hon.

Samma problem råder inte vid gränskontrollerna på Hyllie station i Sverige. Poliserna kan där kontrollera resenärernas id-handlingar ombord eftersom det finns mer utrymme och tid.

Hur lång tid id-kontrollerna kommer att ta får visa sig i januari. Ny Teknik har pratat med flera experter för att se om det finns teknik som kan förenkla kontrollerna.

– Grundproblemet med identifikationssystem är att säkra system ofta är komplicerade att använda, medan lättanvända system inte är speciellt säkra, säger Simin Nadjm-Tehrani, professor i datalogi vid Linköpings universitet.

Katerina Mitrokotsa, docent vid institutionen för Data- och informationsteknik på Chalmers, förklarar att teknik för smidigare id-kontroller finns, men är ofta dyra och svåra att implementera.

– Vissa flygplatser använder självskanning för de som flyger ofta. Det skulle kunna vara en lösning, om än kostsam, säger Katerina Mitrokotsa.

Flygplatsen Schiphol i Amsterdam har utvecklat ett system där resenärer i förväg kan registrera sig med en iris-scanner. På så sätt slipper de som reser ofta, långa köer och går istället igenom en snabb och säker iris-identifiering.

  

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Simon Lindberg

Mer om: Id-kontroll

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer